Concept: West8
Concept: West8 Foto:

Hengelo kiest voor
groen en cultureel marktplein

HENGELO - Hengeloërs hebben massaal gestemd op het ontwerp voor herinrichting van het marktplein. En: er is een winnaar bekend! Van 26 november tot en met 3 december konden Hengeloërs stemmen op één van drie ingediende conceptontwerpen.

De stemronde bleek een succes; maar liefst 4.118 stemmen werden uitgebracht; een teken dat de gemeenschap een grote waarde hecht aan het aantrekkelijker maken van dit plein. Hoewel de ligging van het marktplein gewoon mooi is, is de huidige inrichting allesbehalve sfeervol. Alle Hengeloërs vanaf 18 jaar konden hun stem uitbrengen, waarmee zij ook kans maakten op leuke prijzen.

De winnaar
Het winnende ontwerp werd ingediend door ontwerpbureau West8. Dit ontwerp won met bijna 68 procent van de stemmen. Het ontwerp van Mecanoo kreeg 22 procent van de stemmen, dat van IAA wist 10 procent van de Hengeloërs te overtuigen. De grote hoeveelheid stemmen is erg fijn; dit geeft duidelijk aan welke kant Hengelo op wil met het plein. Het ontwerp van West8 is geïnspireerd door oude Hengelose gebouwen. Het ontwerp heeft een warme uitstraling met gebakken klinkers en loofbomen. Met plein moet intiemer worden met terrasjes in de zon en mozaïek-bestrating. Er komt dan ook een 'culturele markthal' en open markthal.

Het proces
De komende tijd wordt het ontwerp verder uitgewerkt, ook aan de hand van verdere suggesties die op de stembiljetten geschreven werden. "En de komende tijd gaan wij graag met mensen in gesprek over de verdere uitwerking van het winnende schetsontwerp. Iedereen die graag zijn of haar steentje wil bijdragen is van harte uitgenodigd!, aldus Roland Schwind, voorzitter Stichting Centrummanagement Hengelo. "Zodra er een definitief ontwerp ligt bekijken we welke onderdelen van het ontwerp we al wel kunnen uitvoeren, vooruitlopend op de ruimtelijke procedures. Want Hengelo kan niet wachten totdat het marktplein wordt aangepakt. Dat blijkt overduidelijk uit de enorme betrokkenheid en reacties van de Hengeloe¨rs de afgelopen weken. En daar willen we graag aan tegemoet komen". Via Facebook @stemophetmarktplein kan iedereen op de hoogte blijven.