Museumvrijwilligers in het zonnetje gezet

BORNE - In het kader van de landelijke Dag van de Vrijwilliger heeft de Overijsselse Museumvereniging diverse vrijwilligers in de regio geƫerd voor hun inzet.

In Borne brachten zij een ode aan de vrijwilligers van het Bussemakershuis. Vrijwilligers zijn van onschatbare waarde voor musea; zo draait maar liefst 16 procent van alle Nederlandse musea geheel op vrijwilligers. Ook bij andere musea zijn zij van onschatbare waarde. In totaal zijn er in Nederland naar schatting 26.000 museumvrijwilligers actief.

Onmisbaar
"Hun gepassioneerde inzet maakt dat elke museumbezoeker ons echte goud kan bewonderen in musea door het hele land. Samen met alle vrijwilligers verbinden musea ons met het verleden, met het nu, met het grote verhaal over wie we werkelijk zijn." aldus de Museumvereniging.

Bussemakershuis
Museum Bussemakerhuis is een uniek monumentaal linnen-fabrikeurshuis. Als u het museum bezoekt stapt u het enige overgebleven 18e-eeuws fabrikeurshuis in Nederland binnen. In het beschermd dorpsgezicht "Oud Borne" wordt u op eigentijdse wijze een blik op de historie van de Bornse linnen-geschiedenis gegund. Het Bussemakerhuis behoort tot het Cultureel Erfgoed van Borne. Het vertegenwoordigt een stuk Twents textiel verleden en schetst de rijke historie van de Bornse linnengeschiedenis in de 18 en 19e eeuw.

Expositie
De volgende thema's staan centraal in de vaste expositie: Wat is linnen, geschiedenis en actualiteit; Wat is een fabrikeur, hoe werkte de linnenhandel in Twente; Welke samenhang bestond er tussen de Doopsgezinde religie en de linnenhandel. Een bijzonder stukje erfgoed dus.