Afbeelding
Foto:

Hengelo blij met Europees geld
voor Twentekanaal en havens

HENGELO - De gemeente Hengelo is blij dat er meer Europees geld lost komt voor investeringen in het Twentekanaal en de Twentse binnenhavens. Het opwaarderen van de binnenhavens in Hengelo en Almelo krijgt hiermee een belangrijke impuls.

In totaal gaat het om 11 miljone euro die los komt bij de Europese Commissie. Het gaat om een subsidie voor de binnenhavens en het verruimen van de Twentekanalen. Daarnaast kregen ook 39 andere Europese projecten een bijdrage als onderdeel van het Europese programma Connecting Europe Facility (CEF), dat zich grotendeels richt op de ontwikkeling van een goed presterend, duurzaam en efficie¨nt Europees netwerk op het gebied van transport en personenvervoer.

Twente sterk in transport
De regio Twente is een belangrijk knooppunt wat betreft transport. De aanwezigheid van een grote transportsector en faciliteiten om vracht van en naar schepen, vrachtwagens en treinen te verladen zijn belangrijk voor deze positie. Zo is Twente gesitueerd als 'logistieke hotspot' op de North Sea Baltic corridor, één van de Europese hoofdtransportaders die via de Rotterdamse haven richting Polen tot Helsinki loopt.

Grotere schepen
Doel van het project is onder meer de binnenhavens geschikt maken voor grotere schepen en het stimuleren van meer vervoer over het water. Dit bleef de afgelopen jaren nog achter bij de groei van het transport per trein en over de weg. Het stimuleren van vrachtvervoer over water heeft echter belangrijke voordelen. Zo vermindert dit de hoeveel vrachtwagens op de weg wat goed is voor files, maar ook minder schadelijke uitstoot.

Samenwerking
Diverse Twentse en Overijsselse partners gaan samen werken aan deze investeringen en logistieke verbeteringen. Dit zijn onder meer Rijkswaterstaat, de Provincie Overijssel, Port of Twente, KNI Osnabrück (logistiek platform), Rokramix en natuurlijk de gemeenten Hengelo en Almelo zelf. Door regionaal op te trekken hopen zij gezamenlijk meer te kunnen bereiken met deze investeringen.