Afbeelding
Foto:

HENGELO - In de serie 'Uit het verleden van Hengelo' kijken we maandelijks naar een historisch pand of locatie in Hengelo. In deel 3 staat het Burgemeester Jansenplein centraal.

Vanuit de bovenverdieping van Hotel National - beter bekend bij de Hengeloërs als 'tante Riekies' kijken wij uit over het Burgemeester Jansenplein en -straat, richting Thiemsbrug. Dit plein en deze straat droegen niet altijd deze naam. Tot aan 1937 was deze omgeving bekend als Marktplein en Marktstraat. Burgemeester Jansen, die hier van 9 september 1926 tot 14 mei 1937 zijn ambt als burgemeester uitoefende, mocht om zijn grote verdiensten zijn naam hier aan geven. Alles wat op deze foto te zien is, kunt u niets meer terug van vinden. Dit is niet als gevolg van de bombardementen in oktober 1944 verdwenen. Nee, alles is ten prooi gevallen aan de vernieuwingsdrang en de bouw van het nieuwe stadhuis in 1963. Alles moest verdwijnen om het verkeer snelle doorgang te verlenen.

De foto toont een rustig straatbeeld in 1938. Een bus van de T.A.D.O., twee fietsers en één geparkeerde auto. Rechts de fietsenzaak van G.J. van Wezel, die hij in 1929 opende. De tweede winkel was een sigarenzaak die ook de naam Van Wezel droeg omdat die door zijn vrouw beheerd werd. Vervolgens kantoorboekhandel Peucher, later door Bosch. Dan de Dorpsgezinde Kerk, gebouwd in 1728. Inmiddels zijn we uitgekomen bij een boerderijachtige gevel midden op de foto, gebouwd in 1728. Hierin was gevestigd paardenslager Snijders. Voor de boerderij was een soort endkamer gebouwd, waarin Snijders zijn winkel had. In de verbouwde boerderij woonde Snijders met zijn gezin. Naast Snijders was de fietsherstelzaak van Bloemendaal. De Joodse synagoge, gebouwd in 1883, werd op 10 mei 1940 door de Duitse bezetter gesloten en met planken dichtgespijkerd.

Na de synagoge het Anthoniusklosster. In 1897 kwamen een aantal nonnen uit Koningsbosch, behorend bij de orde Dochters van het Kostbar Bloed naar Hengelo om in dit klooster onderwijs te geven. Ze begonnen met een kleuterschool. Later, na uitbreiding van het klooster, volgde het lagere onderwijs, ULO, typ- en stenoles. Na afbraak van het klooster in 1973 werd het stadskantoor gebouwd in 1980. Kijken wij links dan zien we nog een stukje van het oude stadhuis wat in 1963 afgebroken is. Met de lichte gevel was in 1942-1943 een solarium ingericht voor de schooljeugd om vitaminen op te doen die je in de oorlogsjaren te kort kwam.

Het laatste pand is het kantoor van de Hengelose gemeente ontvanger. Dit was een gewichtige functie in 1938 om het centenbedrag van Hengelo in goede banen te leiden, vandaar dat deze baan omschreven wordt in de gemeentearchieven als controleur der gemeentefinanciën.

Tot een volgende keer
Marinus van Rooij