Afbeelding
Foto:

Grote verschillen in boetes voor huisvuil-hufters

TWENTE - Er zijn grote verschillen van gemeente tot gemeente in Twente bij het bestraffen van huisvuil-overtredingen. In veel gemeenten zitten bestuurders met een uitdaging: inwoners komen vaak in de verleiding om hun afval op de verkeerde manier aan te bieden. Bij gemeenten met gedifferentieerd afvaltarief komt dit ook vaker voor dan in andere gemeenten, zo is het huidige beeld.

Uit een becijfering van bureau LocalFocus op basis van gegevens van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) blijkt dat er tussen gemeenten sterke verschillen zijn in de hoeveelheid uitgedeelde boetes. Opmerkelijk is dat dit landelijk al enkele jaren daalt; maar waarschijnlijk eerder door problemen bij handhaving dan dat mensen zich inherent netter zijn gaan gedragen.

Boetes
In het onderzoek werd gekeken naar de hoeveelheid uitgedeelde boetes voor het verkeerd aanbieden van huisvuil, gemeten over de periode 2014-2016. In Hengelo werden 261 boetes uitgedeeld, in het veel grotere Enschede slechts 176. In Oldenzaal werden 44 boetes uitgeschreven en in Losser geen enkele boete.

Bijplaatsen
In veel gevallen gaat het om boetes voor het bijplaatsen van afval. Bijplaatsing omvat doorgaans dat een inwoner een zak met vuil plaatst bij een milieueilandje zonder dat zij dit in de juiste container stoppen. Bijvoorbeeld wanneer een verpakkingscontainer vol zit en mensen het er bij plaatsen. Maar ook wanneer een ondergrondse restafvalcontainer vol is of niet werkt, laten mensen hun afvalzak achter in plaats van dit weer mee terug te nemen. Dit is niet de bedoeling; het zorgt voor een rommelig straatbeeld en trekt ongedierte aan.

Diftar
Deze problematiek lijkt in ieder geval in steden als Enschede ook deels te wijten aan invoering van gedifferentieerd afvaltarief. Hierbij gaan inwoners betalen per keer voor het aanbieden van hun restafvalcontainer of het storten van afval bij brengpunten. Inwoners kiezen er dan wel eens voor om dit ergens te dumpen of bij te plaatsen, waarna de maatschappij voor de kosten opdraait. De gemeente Enschede werkt nu aan maatregelen om dit soort afvaldump en bijplaatsing te ontmoedigen.