Afbeelding
Foto:

Twente in actie tegen kindermishandeling

TWENTE - De landelijke Week tegen Kindermishandeling wordt momenteel gehouden. Van maandag tot en met zondag wordt extra aandacht geschonken aan dit belangrijke thema.

Helaas komt kindermishandeling nog veel te vaak voor. Door de aard van dit probleem zijn exacte cijfers moeilijk te geven. Een ruwe schatting is dat jaarlijks zo'n 119.000 kinderen het slachtoffer worden van mishandeling. Ongeveer één kind per schoolklas.

Breed begrip
Kindermishandeling is voor veel mensen een vrij breed begrip, waardoor mensen die dit signaleren niet altijd melding durven te maken. Want, dit is immers beschadigend voor de ouders wanneer er niets aan de hand blijkt te zijn. Organisaties als het Veilig Thuis Twente benadrukken dat ze liever wel een melding krijgen, ook wanneer mensen twijfelen. Zij helpen dan zowel de daders als slachtoffers. Kindermishandeling kan fysiek of psychisch geweld zijn, maar ook verwaarlozing. Bijvoorbeeld ouders die schreeuwen tegen hun kind of vaak negatieve dingen zeggen. Vaak doen ouders dit omdat ze niet goed weten hoe ze met hun kinderen om moeten gaan. Dit noemen we opvoedonmacht. Maar soms zijn kinderen op een andere manier slachtoffer. Bijvoorbeeld als ze slachtoffer zijn van seksueel misbruik, of getuige zijn van huiselijk geweld.

Hoe herken ik het?
Mishandeling is moeilijk te zien. Er zijn verschillende signalen die hier op kunnen wijzen. Bijvoorbeeld wanneer kinderen heel stil zijn en teruggetrokken of juist heel druk gedrag hebben. Ook wanneer ze vaak verwondingen hebben zonder goede verklaring of een onverzorgd uiterlijk kan dit duiden op mishandeling. Zelfs verwaarlozing van een huisdier kan een indicatie zijn.

Wat kan ik doen?
Het belangrijkste is om bij dit soort signalen melding te maken. Dit kan onder meer via de speciale website, www.vooreenveiligthuis.nl. In Twente is ook het specifieke Veilig Thuis Twente actief tegen huiselijk geweld en kindermishandeling. Zij zijn te vinden op www.veiligthuistwente.nl. Bellen voor advies en meldingen kan ook, 24 uur per dag: 0800-2000