Afbeelding
Foto:

Twente goes Techno 2017

HENGELO - Tijdens 'Twente goes Techno 2017', in de week van 20 tot en met 24 november, kregen leerlingen van scholen uit het voortgezet
onderwijs in Hengelo, Borne en Enschede de kans om technische of technisch gerelateerde bedrijven te bezoeken. Met dit bezoek krijgen de leerlingen een indruk van techniek en een beter idee van de werkzaamheden die worden uitgevoerd, de sfeer binnen een bedrijf en de verschillende beroepen die binnen het bedrijf bestaan.

Het project is gestart om jongeren een realistisch beeld over techniek te geven. Twente goes Techno gaf leerlingen de kans om te 'ruiken' aan de techniek in diverse bedrijven. Zo ontdekken jongeren dat werken in of voor de techniek leuk en interessant kan zijn.

Samenwerking
Twente goes Techno is een jaarlijks terugkerend project en is een onderdeel van 'Twenty Days of Technology'. Het is een samenwerking tussen kennis- en adviescentrum S-BB, de Koninklijke Metaalunie, Werk en Vakmanschap, de gemeenten Hengelo, Enschede en Borne, Opleidingsbedrijf Metaal en VMBO Carrousel Twente. Ook het voortgezet onderwijs in Hengelo, Enschede, Borne en Haaksbergen is betrokken. Wethouder Mariska ten Heuw: 'Ik ben trots op deze samenwerking om de technische branche aantrekkelijker te maken voor jongeren. Het is belangrijk om te informeren en te enthousiasmeren zodat de techniek weer levendig wordt in de regio, deze jongeren zijn immers de toekomst'

Leerlingen en bedrijven
Twente Goes Techno bestaat nu negen jaar en is gegroeid in deelnemers. Inmiddels zijn alle scholen van het voortgezet onderwijs (praktijkonderwijs, VMBO, Havo, VWO) in Borne, Hengelo, Haaksbergen en Enschede én zo'n 60 bedrijven betrokken bij het project. Eaton en Akzo Nobel zijn bedrijven die in de jaren nauw betrokken zijn geweest. Stairway Trappen is deelnemer vanaf het begin: 'Het behouden en werven van technische medewerkers is de komende jaren meer nodig dan ooit; zeker in Twente. Veel ervaren vaklieden gaan met pensioen en het aantal jongeren, dat voor een technische opleiding kiest, loopt terug', Marleen Terhalle, directeur van Stairway Trappen. 'We willen de studenten graag laten zien hoe mooi ons werk is. Werken in de techniek biedt volop kansen. Dat laten we zien tijdens Twente goes Techno'.