Afbeelding
Foto:

Gezamenlijke strijd om banen
Siemens te behouden

HENGELO - Het gebeurt niet vaak dat de Hengelose politiek het over een thema eens is. Toch zijn ze deze week als één stem resoluut: we moeten de banen bij Siemens behouden.

Afgelopen vrijdag werd het personeel van Siemens in Hengelo ingelicht over de komende ontslagen. Siemens wil haar fabriek in Hengelo waarschijnlijk in 2020 gaan sluiten, wat een verlies van zeker 600 banen op zou leveren. de Hengelose vestiging maakt onder meer gasturbines. Deze week ging het bedrijf al in gesprek met de vakbonden en ondernemingsraad, maar dat de sluiting komt lijkt helaas vrij zeker. Dit is ingegeven door een wereldwijde reorganisatie van Siemens; in totaal verdwijnen zo'n 7.000 banen wereldwijd.

in actie
Dit leverde internationaal al diverse protestacties op en ook in Hengelo is men niet geneigd om het er zomaar bij te laten zitten. Zo zijn de Hengelose politieke partijen in gesprek om samen op te trekken voor het behouden van deze banen. zo hielden zij zaterdag al een gezamenlijke handtekeningenactie op de markt.Strijdbaar en solidair waren hierbij de sleutelwoorden.

Veel steun
Burgemeester Sander Schelberg liet dan ook weten bijzonder blij te zijn met de vele steunbetuigingen en strijdbaarheid onder de Hengeloërs. "Alle vormen van steun die ik kreeg waren hartverwarmend. Nu moeten alle hens aan dek voor het behouden van Siemens Hengelo!", aldus de burgemeester via Twitter. Siemens heeft een bijzonder lange geschiedenis in Hengelo; ontstaan uit de machinefabriek van Stork. Veel Hengeloërs hebben er door de jaren heen gewerkt of kennen mensen die er werken. Hiermee gaat dus een stuk historie verloren.

Domino-effect
De vrees voor banenverlies is niet alleen beperkt tot Hengelo en de Siemens-vestiging zelf. Een groot banenverlies op deze schaal heeft namelijk ook vaak een domino-effect. Er zijn namelijk ook veel andere bedrijven in de regio die producten en diensten leveren aan Siemens, bijvoorbeeld voor transport van producten. Het is dan ook de vraag in welke mate Siemens' vertrek een gevolg zal hebben voor de brede regio.