Afbeelding
Foto:

Warmtenet Hengelo duurzamer

HENGELO - De gemeente Hengelo heeft een belangrijke volgende stap gezet om het lokale warmtenet een stuk duurzamer te maken.

Afgelopen week werd feestelijk stil gestaan bij de verbinding van de hoofdleiding van Akzonobel op het warmtenet. Hierdoor wordt de restwarmte van dit bedrijf gebruikt voor het verwarmen van huizen en bedrijven. Hiermee gaat de gebruikte energie bij Akzo dus niet verloren, maar krijgt juist een goede bestemming. Hierdoor hoeft er niet apart gestookt te worden voor het warmtenet, wat dus duurzaamheidsvoordeel oplevert.

Steeds duurzamer
Daarnaast draagt de aansluiting van het bronnet op het warmtenet bij aan een versnelde verduurzaming van de innovatiecampus High Tech Systems Park (HTSP). Het warmtenet in Hengelo is uniek door het benutten van twee keer dezelfde warmte. Twence levert stoom aan AkzoNobel. De lage temperatuur restwarmte van AkzoNobel wordt vervolgens weer benut in Hengelo (levering aan High Tech Systems Park).

Feestelijke start
Afgelopen vrijdag was de feestelijke starthandeling, waarbij ook diverse bedrijven en particulieren uitgenodigd waren. Om bezoekers te laten zien waar de warmte vandaan komt en hoe het proces in zijn werk gaat, kregen zij rondleidingen bij het pompgebouw bij AkzoNobel.

Het traject
In 2016 heeft gemeente Hengelo het warmtenet overgedragen aan Alliander Duurzame Gebiedsontwikkeling (DGO) en Ennatuurlijk. Samen met de gemeente zijn twee nieuwe organisaties opgericht: Warmtenetwerk Hengelo (samenwerking tussen Alliander DGO en gemeente Hengelo) en Warmtebedrijf Hengelo (samenwerking tussen Ennatuurlijk en gemeente Hengelo). Warmtenetwerk Hengelo heeft de aanleg van de hoofdleiding en de ombouw van DEC Zuid gerealiseerd.

De toekomst
Vanaf eind november worden ook de leidingen naar het toekomstig te bouwen DEC Noord gelegd, zodat onder andere het ROC van Twente aangesloten kan worden. Warmtebedrijf Hengelo is verantwoordelijk voor de levering van de duurzame warmte aan klanten. Het einddoel is om als regio te komen tot een volledig energieneutrale balans.