Krokodil

Bij de mensen thuis kom ik van alles tegen. Zo ook huisdieren. In alle soorten en maten maar deze keer was ik, en dit is nog zacht uitgedrukt, best heel erg verrast.

Mevrouw de Groot was overleden in een verzorgingshuis en nadat ik één van haar dochters aan de lijn had gehad, reed ik er naartoe. Eenmaal aangekomen stonden mijn collega's net op punt van vertrek om mevrouw de Groot naar het uitvaartcentrum te brengen. Samen met haar familie keek ik de rouwauto na. Mijn collega liep eerst een stuk voor de rouwauto uit. Dat voorlopen maakt altijd veel indruk op de nabestaanden en eigenlijk ook nog altijd op mij.

Binnen, in de kamer van mevrouw de Groot zei de ene dochter "Ik vind het wel een beetje naar hier, net was mijn moeder hier nog". Op mijn vraag of ze misschien liever ergens anders naartoe zou willen opperde ze om de bespreking van de uitvaart bij haar thuis te doen. De rest van de familie was het er direct mee eens. In de gezellige keuken dronken we aan de grote tafel eerst een kop koffie. In de woonkamer zouden we later de uitvaart bespreken.

In de hoek van de kamer zag ik wel een grote kooi staan met van daaruit een trappetje naar een soort van glazen bak erachter maar er zat niets in. We zaten middenin het gesprek en ineens zag ik hem bewegen. Een minikrokodil! Ik wist niet wat ik meemaakte en toen mijn hartslag weer iets was gedaald liet ik me vertellen dat het een fors soort leguaan was. Het beest deed niks maar de schrik zat er goed in en volgens mij heb ik nog nooit zo snel een uitvaart verder geregeld. Alle daaropvolgende keren dat ik naar ze toe ging, belde ik eerst van tevoren. De leguaan zat dan netjes in zijn kooi. Ik moet eerlijk toegeven dat het echt wel een mooi beest was maar toch bleef ik op afstand. Dit uiteraard tot lichtelijk vermaak van de familie en stiekem ook wel een beetje van mezelf…

Verschillende columns zijn gebundeld in een boekje,'Bijzondere verhalen over afscheid', hiervan is een tweede uitgave verschenen. Deze tweede bundel kunt u gratis bestellen door een email met uw adresgegevens en de code HVH te zenden aan bedrijfsbureau.hengelo@yarden.nl.