Afbeelding
Foto:

Tweede dorpsplan
voor Beckum en Oele

HENGELO - De gemeente Hengelo gaat samen met de kernen Beckum en Oele werken aan de toekomstige leefbaarheid. Afgelopen week tekenden de de gemeente en de voorzitters van de dorpsraad van Beckum en Werkgroep Oele hiervoor een nieuw convenant.

Dit is de tweede keer dat een Dorpsplan opgezet zal worden. In steeds meer Twentse kleine kernen wordt dit gedaan; doel is om inwoners actief mee te laten denken over het thema leefbaarheid en de toekomstige ontwikkelingen. Veel kernen kampen namelijk met uitdagingen, zoals afnemende voorzieningen en wegtrekkende jongeren. Tegelijk zorgt vergrijzing voor een grote vraag naar zorg en ondersteuning.

Taakverdeling
In het convenant is de uitvoering en taakverdeling voor elf agendapunten vastgelegd voor de periode tot 2020. De plannen zijn door meer dan 70 vrijwilligers ontwikkeld. Zij gaan ook de komende jaren samen met de gemeente Hengelo deze punten verder vormgeven om de leefbaarheid en ontwikkeling in het dorp en de buurtschap te verbeteren. Een knap staaltje burgerparticipatie waar ze trots op zijn. Wethouder Claudio Bruggink: "we zijn als college heel bij dat we kunnen bijdragen aan de uitvoering van het Dorpsplan 2017-2020, waar we kunnen helpen zullen we dat ook doen. We gaan samen aan de slag."

Successen
Het eerdere Dorpsplan had een looptijd van 2012-2016. Dit leverde dankzij de betrokkenheid van de inwoners enkele mooie successen op. Ook deze kwamen aan bod bij de ondertekening van het nieuwe convenant. Zo wordt momenteel de zichtwand langs de A35 aangelegd, TVO kreeg nieuwe kleedkamers en de brede school in Beckum is inmiddels een feit. Ook is er door de oprichting van de stichting Proggiehoes Beckum het bestaansrecht van het gemeenschapshuis voor de komende vijf jaar gewaarborgd. Uiteraard is er veel aandacht uitgegaan naar de toekomstwensen van de inwoners; onder meer woningbouw en verkeersveiligheid, belangrijke punten in het dorpsplan 2017-2020. Gesteund door het succes van het eerdere dorpsplan werd bewust gekozen om voor de komende drie jaar dezelfde opzet te hanteren. Dit bleek voor de inwoners én gemeente een echte succesformule.