Afbeelding
Foto:

Nieuw cultuurconvenant voor
primair en speciaal basisonderwijs

HENGELO - De cultuureducatie in het basisonderwijs verloopt steeds beter. Dit blijkt uit een evaluatie onder leerkrachten van het basisonderwijs. Zij gaven hun mening over het verloop van de huidige cultuurlessen die in Hengelo worden georganiseerd. De organisatie daarvan is in handen van zogenaamde cultuurcoördinatoren en de verschillende cultuuraanbieders die Hengelo rijk is.

Lessen cultuureducatie worden aangeboden door onder andere Oyfo Kunst en Techniek, poppodium Metropool, Museum Hengelo, Bibliotheek Hengelo en Schouwburg Hengelo. Zij ontvangen leerlingen van het basisonderwijs op hun locatie om ze een leerzaam, cultureel programma aan te bieden. Dit programma heet Cultuurwijs Hengelo en maakt cultuur bereikbaar voor ruim 72000 leerlingen op het primair en speciaal onderwijs. Onlangs liet de gemeente Hengelo evalueren hoe leerkrachten en leerlingen denken over deze aangeboden lessen. Leerkrachten mochten hun mening geven over het aanbod van de lessen, de tijdsduur, doelgroep, presentatie en taalgebruik. Met een gemiddelde van een 8 was het oordeel van de leerkrachten positief te noemen. Ook leerlingen beoordelen de cultuureducatie hoger dan ze tijdens de evaluatie van het vorige kwartaal deden.

Om deze stijgende lijn voort te zetten zal op 10 november het convenant Cultuureducatie met Kwaliteit 2017-2020 ondertekend worden door wethouder Bruggink van Cultuur en Onderwijs en de verschillende bestuurders van de scholen. Hiermee waarborgen zij de organisatie van cultuureducatie voor het basisonderwijs in Hengelo voor de komende jaren. Uit de evaluatie blijkt dat men hiermee op de goede weg is. Wethouder Bruggink is erg te spreken over het aanbod van cultuureducatie voor het basisonderwijs. Volgens hem draagt het bij aan het creatief denken, communiceren en samenwerken. Iets dat onmisbaar is in de 21ste eeuw.

Ook de komende jaren zal cultuur in het basisonderwijs geïntegreerd worden. Basisscholen hebben nu al een interne cultuurcoördinator die de lessen cultuureducatie in het onderwijs samenbrengt. Zij werken nauw samen met de cultuuraanbieders om een sterk programma in elkaar te zetten.