Johan en Johan

In de glorietijd van het Nederlands voetbal waren er twee Johans; Cruijff, de man met het heilige getal 14, dat door geen enkele voetballer over de hele wereld gedragen zou mogen worden en Neeskens, de man voor het vuile werk, de huurmoordenaar, die het lijk ook opruimt. Neeskens is 66 jaar en er komt een boek over hem uit, geschreven door Jaap Visser. Het is in de mode sportboeken. De fanatieke supporter van toen is een oudere man geworden, klaar voor een terugblik op zijn leven, inclusief het lezen van (auto)biografiën van zijn helden.
Bij Neeskens komt de vraag op, of het harde spel van hem nodig was, of dat hij niet anders kon. Tegenstanders waren bang voor hem en dit verklaart een deel van zijn succes op het veld. Hij was bereid tot alles en vormde met Willem van Hanegem een niet te nemen mitrailleursnest op het middenveld.
In een interview afgelopen zaterdag in Tubantia, verdedigt Johan zijn harde aanpak van de tegenstander en de vraag is dan ook: "Is alles geoorloofd?" In de liefde en oorlog, schijnt alles geoorloofd te zijn, maar als je het interview leest, lijkt ook voetbal daaronder te vallen.
En bij de politiek dan? Soms lijkt het alsof bij verkiezingen alles mag; onderuit schoffelen, tackelen, van achteren aanvallen.
De komende gemeenteraadsverkiezingen lijken voor Enschedese begrippen "heet" te worden. De collegepartijen zullen worden aangesproken op het gevoerde beleid van de afgelopen vier jaar. Binnen de meeste fracties wordt al heen-en-weer geschoven met kadidaat-raadsleden, tussen de fracties wordt geschoven, teksten en ideeën worden zonder opgaaf van herkomst, overgenomen en als eigen idee naar buiten gebracht.
Maar het werd wel tijd. Het politieke debat bestaat nauwelijks in Enschede. De regeltjes in de raadszaal zijn zo benauwend, opdat de discussie niet uit de klauwen loopt. Er wordt gewerkt met spreektijden Voor de raadsfracties, niet voor het college natuurlijk.
Als de vergadering in de raadszaal plaatsvindt kan de discussie via de computer gevolgd worden, maar er zijn vaak technische storingen, een ergernis voor zulke vaste klanten als ondergetekende. Het wordt tijd dat ook de andere vergaderingen via het Internet te volgen zijn.
Net zo als bij het voetbal is in de politiek ook de vraag:Gaan we er hard in, of moeten we op onze techniek vertrouwen? Uiteraard kun je deze vraag niet met a of b beantwoorden, maar hangt het antwoord van de omstandigheden af. Wie zijn de spelers? Kunnen de spelers met elkaar overweg? Vertrouwen ze elkaar of juist niet? We zullen het de komende maanden zien. Eerst zullen de tegenstellingen steeds groter worden en na de verkiezingen moet de zaak weer aan elkaar geplakt worden. Dat vergt lenige hersenen van kiezer en gekozene. Een paar maanden spelen als Neeskens, na de verkiezingen als Cruijff.

Jan Visser