Hengelo gaat fiks investeren in de stad

HENGELO - De gemeente Hengelo staat er financieel goed voor. Afgelopen week nam de gemeente de nieuwe beleidsbegroting voor komend jaar aan. De Hengeloërs gaan hier diverse positieve dingen van merken het komende jaar.

Wethouder Mariska ten Heuw is terecht trots op het resultaat. Hengelo sluit de huidige raadsperiode af met een solide finaiciële basis waarbij ook ruimte is voor extra investeringen. De gemeente heeft een totale begroting voor komend jaar die uitkomt op zo'n 292 miljoen euro. Er is ruimte voor belangrijke investeringen; onder meer in de Twentse samenwerking, duurzaamheid en belangrijke aspecten zoals werk, onderwijs en leefbaarheid. Natuurlijk wil de gemeente ook de reserve op peil houden om toekomstige tegenvallers op te kunnen vangen.

Lagere lasten
Eén aspect waar veel Hengeloërs natuurlijk aan denken zijn de lokale lasten. Ook op dit vlak is er goed nieuws te melden; de lokale belastingdruk voor woningbezitters daalt met circa 2,2 procent. Voor huurders daalt de lokale lastendruk met circa 5,8 procent. Hoeveel de exacte lastendruk afneemt hangt nog af van wat factoren, zo moet de gemeenteraad in december nog een besluit nemen over de kosten voor het afvalbeleid.

Investeren in de stad
Dat de Hengelose binnenstad wel wat investeringen kan gebruiken zal voor veel Hengeloërs niet als een verrassing komen; de gemeente wil dan ook fiks investeren om de stad vitaal en aantrekkelijk te houden: ongeveer 13 miljoen euro. Zo krijgt het marktplein straks een grote herinrichting; alle inwoners kunnen hierover straks meepraten. Daarnaast wordt de Enschedesestraat komend jaar aangepakt. De gemeente Hengelo kwam tot al deze speerpunten dankzij veelvuldig overleg met onder meer Bureau Hengelo, Stichting Centrummanagement Hengelo en Stichting Vastgoed Hengelo.

Meer groen
De gemeenteraad heeft ook ingestemd met plannen om wat meer groen in de binnenstad te brengen. Nu heeft het Hengelose hart nog vaak een wat grijze, deprimerende indruk. Wat groen zou dit dit toch aanzienlijk opfleuren, zo is de hoop.