Afbeelding
Foto:

Dag tegen Diabetes

TWENTE - Dinsdag was de landelijke Dag Tegen Diabetes. Een dag waarop veel zorgorganisaties aandacht vroegen voor de gevolgen van diabetes. Gelukkig gaat de behandeling hiervan steeds beter.

Het Diabetes Fonds collecteert alweer enige tijd om met donaties verder onderzoek naar de ziekte te kunnen financieren. En het ziet er naar uit dat dit onderzoek ergens toe kan leiden. Er wordt steeds meer bekend over de verschillende soorten diabetes en de achterliggende mechanismen. Gelukkig weten we steeds meer over de oorzaken en behandeling van diabetes; ouderen blijven ook met deze ziekte langer vitaal en de gevolgen zijn minder ernstig dan voorheen. Nieuw onderzoek is ook zeker welkom gezien de huidige trends. Door vergrijzing neemt namelijk ook het aantal diagnoses van diabetes type 1 of 2 toe.

Oorzaken
Van diabetes type 2 is bekend dat men zelf in grote mate invloed kan hebben op het voorkomen van deze ziekte. Diabetes type 2 kan veroorzaakt worden door overgewicht, een ongezonde voeding of te weinig beweging. Toch mag ook niet vergeten worden dat erfelijkheid ook een rol kan spelen. Het ontstaan van diabetes type is niet geheel bekend, waarschijnlijk speelt erfelijkheid een rol. Het diabetes fonds werft onder andere donaties voor onderzoek naar het ontstaan van diabetes type 1 zodat de risicofactoren in de toekomst bekend zijn en kunnen leiden tot een lager aantal diabetespatienten.

Behandeling
De behandeling is ook steeds beter. Zo is men op dit moment al in staat in insulineproducerende cellen te transplanteren naar een diabetespatiƫnt. Diabetes ontstaat doordat het lichaam, door welke oorzaak ook, niet meer in staat is om insuline te produceren of of op te nemen. Met medicijnen kan men gelukkig wel redelijk normaal leven.