Afbeelding
Foto:

Twente in actie tegen prostaatkanker

TWENTE - November is weer aangebroken, en daarmee ook de jaarlijkse actie Movember. Hierbij vraagt men aandacht voor prostaatkanker, een van de meest voorkomende kankersoorten bij mannen. Mannen laten hun snor staan als symbool voor bewustzijn voor het risico op prostaatkanker. Maar heel Nederland kan meehelpen met het inzamelen van geld voor de strijd tegen deze ziekte.

Movember, een samenstelling van november en het Engelse woord moustache, wat snor betekent, vraagt mannen om gedurende deze maand hun snor te laten staan. Een traditie die wereldwijd door vele mannen wordt opgevolgd. Dit alles doen ze om bewustzijn te kweken voor de gevaren van prostaatkanker en teelbalkanker. Vooral prostaatkanker is een probleem dat nog te vaak voorkomt en is de op een na meest voorkomende kankersoort bij mannen. Jaarlijks krijgen zo'n 9.500 mannen deze diagnose. Helaas komen veel van hen pas laat bij een arts.

Symptomen
Er zijn diverse symptomen die mogelijk zouden kunnen duiden op prostaatkanker, maar ook op veel minder ernstige kwalen zoals beningne prostaat hyperplasie, een goedaardige vergroting van de prostaat. Dit zijn onder meer een branderig of pijnlijk gevoel tijdens het plassen, erectieproblemen, nadruppelen of troebele urine. In zo'n geval is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Maar omdat sommige van deze symptomen moeilijk bespreekbaar zijn voor veel mannen, blijft detectie van deze ziekte nog achter. Movember heeft als doel om deze taboes te doorbreken. Daarnaast wordt er met de actie ook geld ingezameld voor onderzoeken en programma's. Daarmee hoopt men de behandelingen succesvoller te kunnen laten verlopen en mannen die deze diagnose krijgen een zo goed mogelijke prognose te geven. Ook wordt er belang gehecht aan hoe iemand met prostaatkanker of teelbalkanker de behandelingen ervaart en hier van herstelt. Daarvoor moeten behandelmethoden geoptimaliseerd worden en is meer onderzoek nodig. Deelnemers van de actie melden zich aan via de website van de Movember Foundation. Daarop kunnen zij aan de wereld kenbaar maken dat ze hun snor laten staan om donaties te werven voor de foundation. Hierna is het aan vrienden, familie, bekenden en onbekenden om een donatie te doen die ten goede komt aan de Movember Foundation. Dit geld komt dan ten goede aan onderzoek en voorlichting; een belangrijk doel.