Afbeelding
Foto: Tabitha Sijnja

Wethouders geven gastlessen
tijdens de Week van Respect

HENGELO - De maatschappij lijkt steeds ruwer te worden. Op straat horen we gescheld, we lezen vervelende dingen over mishandelingen in de media en ook in het openbaar vervoer, de winkel en zelfs het sportveld lijken we elkaar maar moeilijk te kunnen verdragen. Daarom wordt deze week de landelijke Week van Respect gehouden.

De Week van Respect wordt dit jaar voor de twaalfde keer gehouden. Ruim 130 gemeenten doen hier aan mee; waaronder Enschede. Tijdens deze week worden ruim 450 gastlessen op scholen gegeven door onder meer Tweede Kamerleden, burgemeesters, BN'ers en in Hengelo, door de wethouders. Zij bezochten deze week diverse scholen. Hoe meer jongeren respect als waarde hanteren, hoe mooier onze samenleving zal worden.

Ambassadeur van respect
De gemeente Hengelo ziet een belangrijke rol voor zich als ambassadeur van respect. Elk collegelid verzorgde tijdens deze week een gastles op een school in Hengelo. Het doel van deze landelijke week is om jongeren te stimuleren samen te werken om te komen tot een inclusieve samenleving waar iedereen mee kan doen en lastige onderwerpen als religieuze, seksuele en culturele diversiteit, pesten en discriminatie altijd besproken kunnen worden. De landelijke organisatie Respect Education Foundation (REF) is initiatiefnemer van deze week. Zij zijn dan ook blij met de grote mate van deelname bij de Nederlandse gemeenten. De REF heeft voor de Week van Respect 'het vergroten van het aantal respectzones' tot centraal doel uitgeroepen. Een respectzone is een 'plek' waar je respectvol met elkaar omgaat. Een respectzone is bijvoorbeeld een school, een sportclub of het gezin waarin je opgroeit. De gedachte is dat mensen elkaar wijzen op respect.

Gastlessen
In Hengelo gaven de vijf leden van het college van Burgemeester en Wethouders een gastles aan een school. De collegeleden zijn 'ambassadeurs' voor de Week van Respect.Tijdens de gastles geven ze allen een eigen invulling aan het thema respect en behandelen ze thema's als naar elkaar luisteren, het voor elkaar opnemen en contact maken met elkaar.