Afbeelding
Foto:

Beweegcentrum Twente helpt iedereen bewegen

HENGELO - In Hengelo is sinds begin dit jaar een nieuw beweegcentrum geopend. Het is niet zomaar een fitness-centrum of sportschool, maar gericht op specifieke doelgroepen: mensen die actief moeten blijven na revalidatie of die kampen met andere beperkingen.

Fysiotherapeut en initiatiefnemer Raymond Cramer Bornemann organiseerde vorige week vrijdag een druk bezocht open huis van het Beweegcentrum aan de Weldamstraat 2. Hij benadrukte hier vooral het bijzondere karakter. Deze voorziening is onder meer gericht op mensen die bijvoorbeeld revalideren bij het Roessingh, maar na afloop van zo'n traject graag door willen blijven bewegen. Zij voelen zich vaak niet thuis bij een traditionele sportschool en hebben vaak wat extra begeleiding nodig. Ook mensen met een chronische ziekte, beperking, ouderdomsklachten of obesitas hebben behoefte aan een kleinschaliger opzet. Volgens Raymond blijkt er sterke behoefte aan zo'n voorziening.

Beweegtherapie
De nadruk ligt dan ook niet op echt sporten, maar meer bewegen. Immers, voor iemand die revalideert kan een doel vaak heel simpel zijn: verder wandelen, soepeler bewegen, weer kunnen fietsen. Allemaal zaken waarvoor je kracht op moet bouwen. Het Beweegcentrum biedt daarom ook echt een persoonlijke begeleiding in een zeer kleine groep. Laagdrempelig, kleinschalig en een plek waar men zich veilig en op het gemak voelt. Zo begeleidde het beweegcentrum mensen met diverse aandoeningen zoals een hersenbloeding of dwarslaesie, iets waar een traditionele sportschool moeilijk mee om kan gaan. Ook voor ouderen is beweging zeer belangrijk; het houdt hen vitaal en gezond op hogere leeftijd.

Grote behoefte
Cramer Bornemann begon zijn carrière twaalf jaar geleden in de revalidatiezorg en heeft ruime ervaring in de begeleiding bij herstel van chronische aandoeningen, fysieke klachten en blessures. Bij zijn werkzaamheden bij FysioGym in Enschede kreeg hij van revaliderende patiënten vaak de vraag of zij konden blijven trainen, wat het idee opleverde om het Beweegcentrum Twente op te starten. Het laagdrempelige karakter komt ook terug in de prijsstelling; deelnemers zitten niet vast aan een jaarcontract of opzegtermijn; deelname aan de beweegtherapie kost 29 euro per maand en dan kan men 2 á 3 keer per week deelnemen. Het Beweegcentrum biedt naast deze sportbegeleiding ook meerdere andere diensten, waaronder ergotherapie, fysiotherapie en podotherapie. Dit alles in goed uitgeruste oefenruimtes met de modernste apparatuur.

De toekomst
Raymond Cramer Bornemann heeft inmiddels al veel leuke contacten opgedaan sinds de opening en met het open huis. De ambitie is om nieuwe contacten te leggen met andere zorg- en welzijnsorganisaties zoals Aveleijn en Ambiq. Hij staat namelijk ook open om deze beweegactiviteiten aan te bieden voor andere groepen, zoals mensen met een verstandelijke beperking.

Meer weten?
Bent u wellicht ook geïnteresseerd in deze beweegtherapie of andere diensten van het Beweegcentrum Twente? Kijk dan ook op: www.beweegcentrumtwente.nl. Of bel om een afspraak te maken voor een persoonlijk gesprek over uw persoonlijke situatie met: 074-30 32 638

Afbeelding