Meldpunt onveilige fietssituaties

TWENTE - De meeste Twentse gemeenten zijn zeer proactief in het terugdringen van het aantal ongevallen met fietsers. Jaarlijks komen zo'n 200 fietsers in Nederland om het leven door een verkeersongeval. Een cijfer dat helaas vrij hardnekkig blijkt.

De aanpak van het aantal dodelijke verkeersslachtoffers is gericht op twee fronten: allereerst het verbeteren van veilig gedrag bij fietsers en andere weggebruikers, maar ook het fysiek veiliger maken van de omgeving. Bijvoorbeeld door oversteekplaatsen aan te pakken. De Fietsersbond is nu begonnen met een landelijke actie om gevaarlijke oversteken in kaart te brengen. Sommige - maar lang niet alle - gemeenten doen dit ook zelf.

Gevaarlijk
Tweederde van alle dodelijke ongevallen met fietsers gebeurt bij het oversteken van een kruispunt volgens de Fietsersbond. Daarmee is oversteken voor fietsers een van de gevaarlijkste handelingen in het verkeer. De Fietsersbond roept alle Nederlandse fietsers op om gevaarlijke oversteken te melden. Uit een enquĂȘte onder Fietsersbond-afdelingen blijkt dat de aandacht voor gevaarlijke oversteken bij gemeenten beperkt is. Volgens Fietsersbond-directeur Saskia Kluit is dat niet wenselijk. "Als het te druk is, of de oversteek is niet goed ingericht, dan is de kans groot dat automobilisten of vrachtwagens fietsers over het hoofd zien, vaak met ernstige gevolgen. Het veilig maken van kruispunten zou juist prioriteit moeten krijgen." De Fietsersbond vraagt fietsers vanaf nu om gevaarlijke oversteken te melden bij een speciaal meldpunt. Dit is te vinden op fietsersbond.nl/oversteken. De uitkomsten worden begin volgend jaar aangeboden aan de gemeenten. Ook hoopt de Fietsersbond dat dit thema zo onderdeel zal worden van de gemeenteraadsverkiezingen.