Afbeelding
Foto:

Vluchtelingen krijgen hulp bij Nederlandse taal

TWENTE - Vluchtelingen die in Twente wonen krijgen nog meer hulp om uiteindelijk sneller onze Nederlandse taal te leren.

Deze week zijn de Overijsselse bibliotheken en Saxion Lerarenopleiding Basisonderwijs begonnen met het nieuwe project ThuisTaal. Door heel Twente worden al activiteiten gehouden om deze nieuwkomers te helpen om onze taal te leren. Zo beschikt menig bibliotheek al over een taalcafé of aanverwante activiteit, waar vrijwilligers in gesprek gaan met bezoekers om hen spelenderwijs Nederlands te leren óf te verbeteren in het geval van laaggeletterden van Nederlandse afkomst.

Groot belang
Het project ThuisTaal is een samenwerking tussen de Overijsselse Bibliotheken, de Saxion Lerarenopleiding Basisonderwijs en nieuwkomersscholen. Het is van groot belang dat nieuwkomers snel de taal leren, omdat dit belangrijk is voor de integratie. Zonder beheersing van het Nederlands is het bijvoorbeeld extreem lastig om werk te vinden. Zeker bij jonge vluchtelingen is het belangrijk om achterstanden zo snel mogelijk weg te werken. Kinderen die op jonge leeftijd al een taalachterstand oplopen, kunnen dit op latere leeftijd moeilijk inhalen.

Thuisbezoek
Een nieuwe taal leren gaat het snelst in je eigen omgeving. Daarom bezoeken de derdejaars pabo-studenten van het Saxion de vluchtelingengezinnen wekelijks op AZC Almelo en in Twentse gemeentes. Ze lezen de kinderen voor, praten over boeken, doen talige spelletjes en oefeningen en bezoeken samen met het gezin de Bibliotheek. De Nederlandse woordenschat van de vluchtelingenkinderen verbetert en het leesplezier neemt toe. Ook geven de studenten ouders handvatten om het voorlezen over te nemen en het taalgebruik te stimuleren. ThuisTaal verbindt mensen met verschillende sociaal culturele achtergronden en zorgt voor wederzijds begrip. Vluchtelingengezinnen raken bekend met maatschappelijke voorzieningen zoals de Bibliotheek en vergroten zo hun sociale netwerk.