Afbeelding
Foto:

Goed jaar voor toerisme in Overijssel

OLDENZAAL - Is het u ook opgevallen? Afgelopen zomer was het gezellig druk in onze gemeente. Of het nu gaat om vaste publiekstrekkers zoals de Boeskool of de historische binnenstad en musea, meer mensen kwamen onze kant op voor wat recreatie. Dat het goed gaat met toerisme blijkt ook uit de nieuwste cijfers van Marketing Oost.

Marketing Oost zet zich in om Overijssel in de brede zin te promoten. Toerisme is hierbij een belangrijke pijler. Deze sector is goed voor zo'n 32.000 banen. Uit onderzoek van Marketing Oost onder regionale toeristische ondernemers blijkt dat zij bijzonder optimistisch zijn over de inkomsten dit jaar.

Omzetstijging
Met name het derde kwartaal was voor de Oveirjsselse toeristische ondernemers bijzonder gunstig. Meer dan de helft van de gevraagde bedrijven in de toeristische sector zag een omzetstijging ten opzichte van vorig jaar. Dit is met name te danken aan een toename van het aantal buitenlandse gasten. Zo is Twente ook een geliefde plek om te recreëren voor Duitsers. Daarnaast investeerden de ondernemers de afgelopen jaren zelf al veel in het verbeteren van hun eigen kwaliteit, wat dus zijn vruchten af begint te werpen.

Buurlanden
Het aantal buitenlandse gasten dat naar Overijssel komt voor recreatie stijgt al enkele jaren. In de periode 2014-2016 gaat het zelfs om een forse stijging van vijftig procent. Meer en meer Duitsers komen, maar ook Belgen ontdekken Twente als een aantrekkelijk toeristisch gebied. Die trend zet zich in 2017 onverminderd voort. Hotels in deze provincie mochten in het eerste halfjaar ruim veertig procent meer Duitse overnachtingen bijschrijven dan in dezelfde periode in 2016. Zij waarderen de rust en natuur in Twente en de gemoedelijke sfeer, maar ook de recreatieve wandel- en fietsroutes. Aspecten waar veel in geïnvesteerd is de afgelopen jaren. Uit de Regiomonitor van MarketingOost (cijfers van het CBS aangevuld met regionaal onderzoek) blijkt dat in Overijssel alle vormen van logies gestegen zijn ten opzichte van 2016. Opvallend is dat de groepsaccommodaties het goed doen, na jaren van achteruitgang. Campings lieten in de eerste twee kwartalen de grootste stijging zien: bijna tien procent groei ten opzichte van 2017. Hiermee stijgt Overijssel meer dan het landelijk gemiddelde.