Afbeelding
Foto:

Werkzoekenden in Hengelo krijgen hulp

HENGELO - De economie trekt weer aan en steeds meer mensen vinden werk. Maar er zijn helaas ook mensen die achter blijven in dit economisch herstel. Bijvoorbeeld mensen die al langer in een uitkeringssituatie zitten of door andere factoren een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Een nieuw project moet hen hierbij helpen.

Deze woensdag gaf wethouder Werk en Inkomen Mariska ten Heuw de aftrap voor een nieuwe samenwerking tussen de gemeente Hengelo en DeBroekriem. Dit is een landelijke vrijwilligersorganisatie die in 2013 opgericht werd als netwerk- en activiteitenplatform voor werkzoekenden. Inmiddels zijn bijna 7.300 werkzoekenden onderdeel van deze gemeenschap en vorig jaar zijn ruim 600 activiteiten gehouden. In veel gemeenten zijn al soortgelijke lokale projecten gestart met wisselend succes.

DeBroekriem
Vanaf nu organiseert DeBroekriem maandelijks diverse sollicitatieworkshops en bijeenkomsten voor werkzoekenden. In de eerste workshop op 1 november ging een loopbaantrainer met deelnemers aan de slag om te achterhalen welke baan bij hen past. De insteek van het platform is dat deelnemers op diverse manieren werken aan hun persoonlijke ontwikkeling, waardoor hun baankansen uiteindelijk toe zullen nemen. Zeker voor mensen die al lang uit het arbeidsproces zijn is bijvoorbeeld een training sollicitatievaardigheden van grote waarde.

Proactief werkzoekend
Oprichter Pieter Vermeer was zelf na zijn studie werkzoekend. "Toen ik me oriƫnteerde op een nieuwe baan en talloze netwerkgesprekken voerde, organiseerden we ook kleine meetings om ervaringen te delen. Deze meetings werden steeds groter en vrij snel ontstond er een club van mede-werkzoekenden." In een rap tempo is de stichting uitgegroeid tot een landelijk netwerk en afgelopen jaar uitgeroepen tot beste vrijwilligersorganisatie van Nederland. Volgens Vermeer is het belangrijk om tijdens de zoektocht naar een nieuwe baan positief te blijven. "Je moet dan niet bij de pakken neerzitten, maar zo'n periode juist omarmen. Dit is de tijd om bij te leren en proactief te zijn." Wilt u meer weten over dit project? Kijk ook op: www.debroekriem.nl/hengelo/