Afbeelding
Foto:

Vrijwilligers actief voor groen en mooi Oldenzaal

OLDENZAAL - Komende zaterdag wordt de landelijke Natuurwerkdag weer gehouden. Dit is de grootste vrijwilligersactie in de natuur. Natuurorganisatie IVN afdeling Oldenzaal hoopt dat veel Oldenzalers zaterdag hun steentje bij willen dragen aan een nog groener en mooiere gemeente. Waar het ook fijn vertoeven is voor plant én dier.

Zij gaan zaterdag samen werk verrichten aan de 'ecologische verbindingszone Jufferbeek'. Dit is een doorgaande verbinding door het industriegebied Hazewinkel ten zuiden van Oldenzaal. Het gaat om een natuurlijke verbinding tussen de bosgebieden van Saasveld-Gammelke waar ook het Hulsbeek onder valt en de landgoederen rondom Enschede, Hengelo en Oldenzaal. In Oldenzaal gaat het onder andere om de Boerskotten en Hoge Venterink.

Waarom belangrijk?
Als mens staan we wellicht niet direct stuk bij deze groene verbinding, maar voor de dieren en planten is deze van onschatbare waarde. Je moet het zien als een soort van snelweg voor alles wat niet mens is. Dieren maken hier gebruik van om te reizen tussen de diverse natuurlijke gebieden. Dit zorgt dan ook voor een stukje biodiversiteit; insecten nemen bijvoorbeeld stuifmeel mee en grotere dieren nemen zaden mee in hun vacht of in uitwerpselen. Dit alles draagt bij aan de verspreiding en diversiteit van vele soorten.

Handje helpen
Als mens kunnen en moeten we hen wel een handje helpen. Zo kunnen houtwallen, singels en bieken hier erg bij helpen. Bij de Jufferbeek ligt de nadruk op de kleine zoogdieren, insecten en vogels. Er is geprobeerd zoveel mogelijk van de oude landschapselementen te bewaren of onder te brengen in de zone. We vinden hier dan ook vennetjes, restanten van heideveldjes en oude boswallen.

Wat gaat u doen?
Op deze natuurwerkdag gaan de vrijwilligers berkjes verwijderen uit een overgebleven stukje heide. Verder moeten er nog een aantal Amerikaanse eiken geringd of gezaagd worden. Helpt u mee? De natuurwerkdag duurt van 09.00 tot 12.30 uur en de deelnemers verzamelen zich aan de Zwollestraat 2. Na een gezellige ochtend volgt ook een heerlijke lunch. Aanmelden is wel even wenselijk, dit kan via www.natuurwerkdag.nl/locatie/ecozone-jufferbeek