Aanleg snel netwerk in gevaar
Aanleg snel netwerk in gevaar Foto:

Data-Hackathon in Borne

BORNE - Hoe kunnen we moderne technologie, social media en 'big data' gebruiken om de maatschappij nog mooier te maken? Deze vraag staat komende zaterdag en zondag centraal bij de Hackathon in Borne.

De Provincie Overijssel en gemeente organiseren dit evenement om te kijken welke rol data in de brede zin heeft om de maatschappij te helpen. bijvoorbeeld voor het versterken van woongenot. Vanuit het programma Eigentijds Bestuur en het Big Data Lab wil de provincie Overijssel kijken in hoeverre je met de uitkomsten van deze hackathon kunt bepalen wat er leeft bij de inwoners van de gemeente Borne. Dat doen de deelnemers dus op basis van big data, social media berichten, reacties op blogs en geodata. Dé vraag: Hoe kom je er achter wat inwoners van een dorp beweegt, als het geen mensen zijn die normaliter deelnemen in officiële inspraakmomenten, informatieavonden of reactierondes? Het analyseren van data kan dan opvallende inzichten geven.

Specialisten
Tientallen dataspecialisten uit de hele wereld gaan tijdens de hackathon in het gemeentehuis van Borne 24 uur aan de slag. Diverse partners werken mee aan het evenement door data beschikbaar te stellen. Dit zijn onder andere het CBS, de Politie Oost Nederland, I&O Research, Twente Milieu, Kennispunt Twente, gemeente Borne en provincie Overijssel. Iedereen beschikt over zijn eigen gegevens en stukjes van de 'grote puzzel'. Door een en ander naast elkaar te leggen kunnen leuke, opmerkelijke conclusies getrokken worden zo is de gedachte.

G1000
De hackathon wordt georganiseerd in navolging van de G1000 bijeenkomst die eerder dit jaar in Borne werd gehouden. Een G1000 is een burgerinitiatief, waarbij inwoners van 16 jaar en ouder, vanuit de hele gemeente één dag bij elkaar komen om ideeën uit te wisselen en te praten over wat zij belangrijk vinden voor hun dorp. De data die gebruikt worden, zijn openbare data. In het kader van informatieveiligheid worden geen persoonlijke gegevens gebruikt en/of verstrekt. Big Data is in principe geen eng fenomeen, maar bij veel lezers zal toch onvrijwillig het idee van 'Big Brother' naar voren komen; een overheid die ongeremd mee kan kijken in alles wat zich achter de voordeur afspeelt.