Helemaal alleen, of toch niet?

Soms word ik van een melding alleen al verdrietig. Een verzorgster van een ouder echtpaar belde ons om te laten weten dat meneer, ik noem hem Jan, was overleden. Eigenlijk was ze meer de verzorgster van mevrouw, Lenie, dan van Jan.

Ik belde aan en Lenie deed open. Ze was in tranen en ze had geen idee wat ik kwam doen. Ik liep achter haar aan naar de woonkamer waar ik Anneke, de verzorgster van Lenie, een hand gaf. Anneke nam het woord. Jan was tot voor kort goed gezond geweest en ze hadden het altijd samen kunnen redden. Hij deed alles. De boodschappen, koken en hielp haar bij haar persoonlijke verzorging. De geestelijke gezondheid van Lenie ging al langere tijd in een rustig tempo achteruit en met de hulp van Jan ging alles nog goed. Maar toen werd Jan zelf ziek en overleed al na vier weken. Anneke vertelde hoe zwaar deze weken waren. Er was nog een dochter maar die woonde ver weg en het contact was niet zo goed. Ik vroeg aan Anneke of de dochter nog kwam om haar moeder bij te staan maar ze dacht van niet. We vervolgden het gesprek maar doordat Lenie zo overstuur was en Anneke de wensen ten aanzien van de uitvaart niet kende, deze rol begrijpelijkerwijs eigenlijk ook niet op zich wilde nemen, verliep dit moeizaam. "Is er verder nog familie?", vroeg ik. "Lenie heeft nog één vriendin maar die woont niet in de buurt", antwoorde Anneke. We besloten wel deze vriendin te bellen en ik vertelde haar dat Jan was overleden. Ze schrok en omdat ze de situatie van Lenie zo goed kende beloofde ze de volgende dag te komen en tot na de uitvaart bij Lenie te blijven. De volgende dag was Lenie iets rustiger en mede door haar vriendin lukte het ons om de uitvaart vorm te geven. De dochter heb ik alleen gezien tijdens de uitvaart en Lenie was blij haar te zien. Na de uitvaart bleef de dochter niet. Lenie's vriendin bleef wel. Een jarenlange diepgewortelde vriendschap tussen deze twee vrouwen.

De columns van Rita en haar collega's zijn gebundeld in een boekje,'Bijzondere verhalen over afscheid', hiervan is een tweede uitgave verschenen. Deze tweede bundel kunt u gratis bestellen door een email met uw adresgegevens en de code HVH te zenden aan bedrijfsbureau.hengelo@yarden.nl.