Afbeelding
Foto: Petra Koenderink

Steeds meer samenwerking Twentse hulpdiensten

TWENTE - De Duitse en Nederlandse hulpdiensten in de grensstreek werken steeds beter samen. Er wordt al enige tijd gewerkt aan het inzetten van hulpdiensten over de grens in het buurland.

Dit is zeker in de grens- en buitengebieden een belangrijke stap. Er zijn immers plekken waar een Duitse ambulance of brandweerwagen sneller ter plaatse kan zijn dan een Nederlandse. Maar voordat dit werkt, moet er nog wel veel kortgesloten worden. Zo zijn er wezenlijke verschillen in de trainingen, bevoegdheden en andere aspecten van zorg. Samen trainen is daarom erg belangrijk.

Oefening
Afgelopen week werd een grote 'tabletop'- oefening gehouden, waarbij met name de communicatie van hulpverleners en de meldkamers in Nordhorn en Hengelo geoefend werd. De deelnemers en waarnemers werden welkom geheten door Elisa Boekhorst, Acute Zorg Euregio, Thomas Heinrich, Landkreis Grafschaft Bentheim, en Jörg Telaar, Feuerwehr- und Rettungsdienstakademie Bocholt. De medisch manager van de hulpdiensten van de Landkreisen Emsland en Grafschaft Bentheim, Dr. Wolfgang Hagemann, gaf de Nederlandse collega's daarna een overzicht over de actuele structuren, capaciteit en operationele tactiek bij de omgang met incidenten in de Landkreis Grafschaft Bentheim. Senior instructeur Theo Klein Bleumink, Veiligheidsregio NO Gelderland, leidde vervolgens de simulatieoefening. Hierna werd geoefend met een complex scenario, een kettingbotsing op de snelweg A30 waarbij 80 gewonden vallen en hulp van over de grens nodig is. De oefeningen zijn van onschatbare waarde om de subtiele verschillen tussen de werkwijzes aan te tonen.