Afbeelding
Foto:

Uit het verleden van Hengelo

HENGELO - In dit artikel kijken we naar het verleden van het oude station van Hengelo. Hengeloër Marinus van Rooij zal de komende tijd een historisch inzicht geven in enkele Hengelose panden. In dit eerste deel: het oude station.

Door het plaatsen van deze foto waarop twee objecten staan die veel mensen nog goed in het geheugen liggen hoop ik veel herinneringen los te maken. Vanuit de Beursstraat kijken wij links naar het gebouw van de Twentse Bank, welke nu nog geheel aanwezig is onder de naam ABN. Tot aan 1926 stond hier het Beursgebouw dat in dat jaar door brand verwoest werd. Aan het gebouw van de Twentse Bank ziet u in het midden een trap met een ingang voor het personeel. Midden achter zien wij het station zoals het gebouwd is in 1900-1902 door ir. G.W. van Heulecom. Een zogeheten tweede klasse station met restauratie eerste, tweede en derde klasse.

Industrialisatie
In 1865 had Hengelo zijn eerste station gekregen na de aanleg van de lijn Hengelo-Salzbergen. Deze lijnaaanleg der spoorwegen was zeer belangrijk voor de industrialisatie die toen juist in de lift zat. Stork stond nog in de kinderschoenen. Andere bedrijven als onder andere Dikkers, Hazemeijer en en HEEMAF zouden spoedig volgen. Deze bedrijven zagen dat de aanvoer van steenkolen uit het Roergebied grote voordelen zou opleveren. In 1899 vond de aanbesteding van dit station plaats. Voor de ophoging van het talud zou het emplacement ter hoogte van het station verbreed worden. Het werd een kasteelachtig bouwwerk met links en rechts twee traptorens. Het hoge dak werd rijkelijk versierd met smeedwerk en pieken zoals u op de foto kunt zien. op de hoogste toren kwam een prachtige windwijzer te staan.

Bijzonder mooi
Het was na de opening in 1902 het hoogste stationsgebouw van Overijssel en gold in zijn soort en klasse als één van de mooiste stations van Nederland. U begrijpt natuurlijk wel: dit was een doorn in het oog van de Enschedeëers. Al gauw ging daar het praatje rond "dee Hengeler Weend dut wa good". Rechts achter de bomen ziet u de stationsoverkapping. Het is interessant te weten dat deze overkapping op de Rijksmonumentenlijst aanwezig is. Hiervan zijn er slechts drie in Nederland en Hengelo is er één van. De bijzonderheid is dat deze overkapping een zogeheten klinkverbinding heeft. Een groot aantal ramen zijn er in verwerkt voor de aankomende en vertrekkende reizigers. Zoals u ziet is hde uitgang van het station centraal gelegen op de Beursstraat. De rampzalige bombardementen van 6 en 7 oktober 1944 maakten een eind aan dat mooie station. Er bleef slechts een deel staan tot het nieuwe station 100 meter naar rechts geopend werd in 1952.

Tot een volgende keer!
Tekst en foto: Marinus van Rooij