Afbeelding
Foto:

Hengelo hangt
de regenboogvlag uit

HENGELO - Nederland is een land met weinig echte taboes meer tegenwoordig. Een gegeven om trots op te zijn. We kennen een grote mate van vrijheid voor anders denkenden. Of je nu een andere religie hebt, een andere huidskleur of een alternatieve seksualiteit: we zijn allemaal Hengeloër. Daarom viert de gemeente Hengelo deze week volop de Coming Out Week!

Afgelopen woensdag was de landelijke Coming Out dag. Een dag waarop we stil staan bij het belang van acceptatie van mensen met een alternatieve seksualiteit. Hoewel je zou denken dat je hier doorgaans vrij open kan zijn, geeft lang niet iedereen dit toe. Cijfers zijn daarom een ruwe schatting: ongeveer 6 procent van de vrouwen en 7 procent van de mannen geeft aan een homo- of biseksuele identiteit te hebben. Onder jongeren is dit percentage 8,6 procent van de meisjes en 5,6 procent van de jongens. En met name voor deze groep is het ontdekken van de eigen identiteit een belangrijk aspect van opgroeien.

Acceptatie
Woensdag was de Coming Out Dag. Een dag waarop we vieren dat je open kunt zijn over je seksualiteit. Oftewel, het 'uit de kast komen' zoals we dit vaak wat plat verwoorden. Met name voor jongeren is dit niet altijd makkelijk; vrienden en familie kunnen immers ook wel eens negatief reageren op zo'n bekendmaking. Deze situatie wordt vaak nog complexer wanneer iemand bijvoorbeeld biseksueel, transgender of ergens daartussen als identiteit voelt. Al sinds 2008 zetten gemeenten en andere overheden zich actief in om acceptatie te promoten. Dit is ook zeker nodig; ongeveer een kwart van de homo's en lesbiennes krijgt jaarlijks te maken met negatieve reacties op straat. Zij zijn immers ook het meest 'zichtbaar' qua hun seksualiteit.

Coming Out Dag
Ter gelegenheid van Coming Out Dag werd de regenboogvlag gehesen bij gebouw Markant, gevolgd door een gemeentelijk regenboogontbijt. De regenboogvlag is een wereldwijd symbool van alternatieve seksualiteit. Hengelo krijgt ook een permanent nieuw symbool, namelijk de Regenboogbank die volgend jaar een plekje krijgt in de openbare ruimte.

Nog veel meer
Omdat één dag eigenlijk niet genoeg is, organiseert de gemeente Hengelo samen met Enschede ook nog meer activiteiten, waardoor het eigenlijk een coming out week geworden is. Ook het komend weekend kunnen alle geïntereseerden deelnemen aan activiteiten. Dit jaar is er speciaal aandacht voor de positie van 'roze ouderen': dit zijn LHBT-ers vanaf 55 jaar. In Hengelo gebeurt dat onder meer door een vrolijke muzikale middag en een expositie over ouderen, intimiteit en (homo)seksualiteit, beide in het Borsthuis en vrij toegankelijk.