Afbeelding
Foto:

Pas op voor schoorsteenbrand

TWENTE - Zaterdagmiddag, net voor etenstijd. Een brandweerwagen komt met loeiende sirene door de straat heen. Op de melding zien we waarvoor: een schoorsteenbrand. De zoveelste deze maand al weer...

September is de traditionele start van het stookseizoen. En dit markeert ook altijd een stijgende piek qua schoorsteenbranden. De Brandweer Twente rukt gemiddeld zo'n 115 keer per jaar uit voor schoorsteenbranden tussen september en april. Zodra het buiten weer koud is, gaan mensen fanatiek stoken. Echter schiet het onderhoud van de schoorsteen er vaak bij in, met alle gevolgen van dien.

Advies
De brandweer adviseert om jaarlijks vóór het stookseizoen onderhoud uit te laten voeren. Gedurende het jaar kan een schoorsteenkanaal verstopt raken of vervuild. Wanneer je de haard of kachel als sfeerverwarming gebruikt, is één keer vergen per jaar afdoende. Gebruikt u deze echt als hoofdverwarming? Laat het kanaal dan twee keer per jaar vegen door een erkend bedrijf. Om veilig te stoken gebruik je droog en schoon brandhout wat op de aslaag gaat. Je plaatst dan dun aanmaakhout bovenop, afgedekt met sprokkelhout en een aanmaakblokje. We gebruiken NOOIT spiritus of benzine.

Brandveilig
Helaas zijn maar weinig mensen actief bezig om na te denken over deze en andere brandrisico's in de eigen woning. Dit is opmerkelijk, want verreweg de meeste branden ontstaan in woningen en de meeste daarvan zijn zeker te voorkomen. Een groot deel van de branden is te wijten aan kortsluiting. Het is daarom verstandig om elektrische apparatuur goed te gebruiken en niet nodeloos aan te laten staan wanneer u niet in de buurt bent. Zo kennen veel mensen van vroeger nog wel de TV die op standby stond.

Koken
Ook brandende kaarsen en koken zijn veel voorkomende veroorzakers van binnenbranden. Zo rukt de brandweer geregeld uit voor bijvoorbeeld frituurpannen die bewoners nog onachtzaam aan laten staan terwijl ze zelf elders in de woning zijn. Het gebruik van rookmelders kan in zo'n geval een leven redden; brand grijpt zeer snel om zich heen voordat u er erg in hebt.