Afbeelding
Foto:

Gemeenten werken aan duurzame energie

OLDENZAAL - De gemeente Oldenzaal gaat samen met Losser, Dinkelland en Tubbergen werken aan het opwekken van duurzame energie.

De vier gemeenten delen een grote ambitie, om uiteindelijk zo snel mogelijk over te gaan op duurzame energie voor de lokale energiebehoefte. Dit is een ambitieus streven; eentje waarvoor niet alleen de gemeenten zelf werk moeten verrichten, maar vooral ook inwoners en ondernemers. Eén van de meest aantrekkelijk opties is biogas. De Noordoost-Twentse gemeenten gaan hun kennis bundelen en lokale initiatieven samen brengen met het bedrijfsleven. Zo moet er nog sneller afgestapt kunnen worden van fossiele brandstoffen.

Transitie
Hierbij zetten de gemeenten in op lokale werkgelegenheid en verbinden ze lokaal de lusten met de lasten. Deze omschakeling naar duurzame energie stopt niet bij de gemeentegrens. Samenwerking biedt goede kansen, zo benadrukt ook wethouder Tom Vleerbos van Tubbergen. Er moet gekeken worden naar het totaalplaatje van oplossingen om zowel het verbruik van energie terug te dringen en het stimuleren van duurzame energie. De gemeenten doen zelf ook al een deel, zo zijn de gemeentehuizen van Oldenzaal, Losser en Tubbergen al voorzien van zonnepanelen.

Biogas
Biogas is een aantrekkelijke duurzame bron, mits je op een bepaalde schaal kunt werken. In Noord-Deurningen loopt al een biogasproject in vergevorderd stadium. De kennis die hier opgedaan wordt is ook elders goed bruikbaar. Dit project is dan ook de op-maat naar een groter biogasnetwerk in Noordoost Twente. Waar mogelijk kan energie uit de bodem worden gehaald door gebruik te maken van geothermie en warmte-koude opslag. Maar welke vorm ook wordt gekozen; voor alle vier de gemeenten geldt dat maatschappelijk draagvlak belangrijk is om deze ambitieuze, duurzame doelen te kunnen behalen.