Afbeelding
Foto:

Kans op inbraak grootst in Hengelo

HENGELO - De kans om in Hengelo slachtoffer te worden van een inbraak is het grootste van Overijssel. Dit concludeert een alarmbedrijf op basis van analyse van regionale politiecijfers.

Dit jaar zijn er in Overijssel als geheel al 1.776 inbraken gepleegd, waarvan 80 procent uiteindelijk succesvol was. In Hengelo werden 191 succesvolle inbraken gepleegd. Afgemeten aan de totale Hengelose bevolking is dit een opmerkelijk groot aantal. Hengeloërs lopen ruim twee keer zoveel kans op een inbraak in vergelijking met het Overijssels gemiddelde. Ook in Enschede, Almelo en Deventer is een hogere kans op inbraak.

Geen verrassing
De Hengelose cijfers zijn geen verrassing. De politie constateerde in maart al dat inbrekers opvallend actief waren in de zuidelijke en westelijke wijken van Hengelo, waarop extra gesurveilleerd werd. Deze inbraken werden voornamelijk in de middaguren gepleegd. Er werd toen in ieder geval één bekende inbreker aangehouden. Het risico op een inbraak wordt nog vaak onderschat door inwoners. Als gevolg krijgt goed hang- en sluitwerk niet altijd voldoende aandacht. Het plaatsen van stevige sloten is geen garantie dat er nooit ingebroken zal worden, maar de woning wordt wel een stuk minder aantrekkelijk voor het dievengilde. Daarnaast dragen projecten zoals WhatsApp-buurtpreventiegroepen bij aan de waakzaamheid in een buurt. Dit werkt wederom afschrikwekkend op inbrekers. Bewoners kunnen ook zelf veel doen om gelegenheidsdieven te weren, zo is het ook echt belangrijk om altijd de deuren, poorten en schuren af te sluiten met slot. Veel mensen denken dat ze dit wel 'even' open kunnen laten staan, maar een insluiper is binnen seconden al weg.