Afbeelding
Foto:

Oldenzaalse jeugd gaat zwemmend de strijd aan

OLDENZAAL - De Oldenzaalse Schoolzwemkampioenschappen komen er weer aan. De Oldenzaalse Zwem- en Poloclub OZ&PC zal deze naar goed gebruik weer organiseren op zaterdag 4 november.

Het kampioenschap wordt gehouden in samenwerking met zwembad Vondersweijde. De opzet is dit jaar wel wat anders dan voorheen. Er doen namelijk vanaf nu teams mee van zes deelnemers. Deze bestaan dan uit twee leerlingen uit groep 7 of 8, twee uit groepen 5 of 6 en twee leerlingen uit de groepen 3 en/of 4.

Beker
Er wordt gezwommen in teams van 6 jongens en/of meiden die, naast hun individuele prestatie op de rug- en vrije slag, ook gezamenlijk een bijdrage leveren in de vorm van een estafette. Het team dat hierbij de snelste tijd zwemt wordt kampioen van Oldenzaal. Zij winnen een beker voor de school en krijgen een medaille voor hun eigen prestatie. Ook de nummers 2 en 3 krijgen dit. Naast deze prijzen wordt er door verloting 1 team verblijd met vrijkaartjes voor Vondersweijde. De nummers 1, 2 en 3 mogen ook deelnemen aan het Provinciaal Schoolzwemkampioenschap.

Deelname
Opgeven voor dit kampioenschap gaat via de sportcoördinator van de scholen. Om een goede prestatie neer te zetten biedt OZ&PC de deelnemende kinderen een gratis training aan op 3 momenten voorafgaande aan het kampioenschap. Deelnemende kinderen krijgen hierover via hun school een brief en kunnen zich dan opgeven.

Gezond
Het stimuleren van zwemmen als sport heeft diverse belangrijke doelen. Het meest voor de hand liggende hiervan is natuurlijk dat zwemmen op zich al een zeer gezonde sport is. Daarnaast is het minder blessure-gevoelig dan veel andere sporten. Een schoolzwemkampioenschap is niet alleen een leuke manier om kinderen spelenderwijs het water in te krijgen, maar het draagt ook bij aan zelfvertrouwen en levert uiteindelijk de zwemclub mogelijk nog wat jeugdleden op. Helaas staat het schoolzwemmen wel onder druk de afgelopen jaren, lang niet iedere school biedt nog zwemmen aan als onderdeel van het lesprogramma. Dit kwam dit jaar al veelvuldig in het nieuws.