Afbeelding
Foto:

Bloemetje als
bedankje voor etensresten

HENGELO - Buurtbewoners in de hoogbouw van het Thiemsland, de Hengelose Es, de binnenstad en De Klokstee ontvingen woensdag een bloemetje. Onverwacht, want waarvoor kregen ze deze eigenlijk?... Niet voor een verjaardag of jubileum, maar voor het inleveren van hun etensresten.

Het klinkt misschien opmerkelijk, maar de gemeente wilde op deze manier de bewoners bedanken voor de resten die een nieuwe bestemming kregen als compost. Sinds vorig jaar rijden er zes 'voedselfietsen' rond in Hengelo die etensresten ophalen om hier weer compost van te maken. Deze wordt dan weer gebruikt voor de Stadstuin Marskant en de Groentuin in de Hasseler Es. Dit jaar leverden de resten een mooie oogst op, met de bloemen uit de Stads- en Groentuin dus als bedankje.

Bloemen
Wethouder Marcel Elferink deelde woensdagochtend de bloemen uit bij woonzorgcomplex de Klokstee. 's Middags stonden de Voedselfietsen in de Binnenstad, in de Hengelose Es en op Thiemsland om ook daar bloemen uit te delen.

Nieuw project
Sinds zomer 2016 haalt de Voedselfiets op drie plekken in Hengelo etensresten op bij hoogbouwwoningen (Hengelose Es, Thiemsland en de binnenstad). In juni van dit jaar kwam De Klokstee erbij. De proef is in het leven geroepen omdat vrijwel alle hoogbouwwoningen in Hengelo geen groene container hebben en dus hun etensresten niet eenvoudig gescheiden kunnen inleveren. Ze belanden bij het restafval en worden verbrand. Althans, tot nu toe - zo'n 500 bewoners doen inmiddels al mee met deze vorm van inzameling. Gemiddeld leveren zij 2 รก 3 liter etensresten per week aan. En wekelijks komen er nieuwe aanvragen bij.

Compost
De bakfietsen komen drie keer per week langs op een vast tijdstip om deze etensresten op te halen. De bakfietsers zijn mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt; een goede manier om hen weer onder de mensen te brengen en tegelijk ook nog een maatschappelijk nuttig project. SWB maakt hier dan weer compost van om de Hengelose grond te verbeteren. De gemeente is bezig om de proef te verlengen.