Baderen

Ze droeg een felblauwe bikini, kwam uit de VS en was een nichtje van mijn zwager en ze heette Ruth, een oomzegster van hem. Het was een warme zomer en ik was vroeg vrij, examen gedaan of iets dergelijks.

Zij kwam Holland en haar familie verkennen, maar die was niet zo uitgebreid en ook zij had het warm. Mijn zwager zei: "Ga maar naar het zwembad en pas op haar." Dat deed ik. Ik hield haar continu in de gaten. We waren even oud, maar zij was al een aantal stappen verder dan ik. En dan bedoel ik stappen op diverse levenspaden. We waren een jaar of 17, misschien 16. Ook de oudere jongens hielden haar in de gaten. Ze was vriendelijk, had een leuk accent en kon de hele middag liggen zonnebaden. Na vier weken was de pret voorbij, zij ging nog bij een ver familielid langs, daarna naar Schiphol en de VS. Ik heb geloof ik niet eens een afscheidskus gehad.

Dit alles gebeurde op de zonneweide van het nieuwe overdekte bad in Grootegast, dat het oude open luchtbad verving. Daar had ik mijn zwemdiploma's gehaald. A, B en C geloof ik Ik weet zeker dat ik het bij het afzwemmen koud had. Maar het avontuurlijkst was zwemmen bij de Hoge brug over het Van Starkenborghkanaal. Dan stond je aan de buitenkant van de brug, voelde het gat dat de Engelsen in de oude brug geschoten hadden en sprong naar beneden. Je dacht dat je nooit meer bovenkwam of dat je gescalpeerd zou worden door de schroef van een schip, maar dat viel mee. Daarover gingen trouwens de meest gruwelijke verhalen, maar terwijl ik naast de brug lag en ervan afsprong is er nooit iets ernstigs gebeurd. Ja een snee in een voet, of een wond aan een knie. Je dook weer in het water om het bloed eraf te wassen. Maar niks ernstig.

Je kunt de vraag stellen, of je als gemeente een taak hebt op het gebied van zwembaden. Volgens b. en w. van Enschede wel. Niet op het gebied van recreatief zwemmen, maar wel op het gebied van wedstrijdzwemmen, warm-water poedelen en leszwemmen. Calvijn is niet dood; je mocht er eens plezier aan beleven. Kosten 14 miljoen. Dat is een schatting. Er is niet uitgerekend hoe duur een nieuw bad is, maar er is een gemiddelde genomen van net gerealiseerde baden. Het bad wordt dus duurder, reken maar op 18 á 19 miljoen. Dan heb je drie baden, verspreid over de gemeente, ingeruild voor één op het Diekman. Verbetert dan het zwemklimaat in Enschede? Waarom komt de wethouder nu met dit voorstel? Omdat er binnenkort verkiezingen zijn en de sportwethouder zich onvoldoende positief heeft geprofileerd. Een idee; plant een boom, plak een koperen plaatje op een paaltje ernaast met de tekst: "Goede tijden, slechte tijden. Ter herinnering aan de deelname van de ChristenUnie aan het college van Enschede van 2014 – 2018." Scheelt 17 miljoen, minimaal.

Jan Visser