Vakbeweging in Twente toen en nu

HENGELO - Op 12 oktober wordt in Hengelo een themabijeenkomst gehouden over de vakbeweging en haar rol in deze regio ?Wat leren we van het verleden en hoe staat de vakbeweging er in de toekomst voor?

Sprekers zijn onder meer Henk van der Kolk, Hans Hupkes (FNV), Semih Eski (CNV) en Dik Nas. De vakbeweging is van grote invloed geweest op de economie en de samenleving van nu volgens de organisatie. "Onze huidige welvaart en welzijn zijn ondenkbaar zonder vakbonden: die overlegden en voerden debat en strijd, tussen werknemers, werkgevers en overheid."

Vertegenwoordiging
Ook nu is belangenbehartiging een belangen aspect voor de werknemers. We kennen immers allemaal de huidige trends: als werknemer heb je steeds minder rechten en steeds minder zekerheid door de jaren heen. Ook in de toekomst spelen vakbonden dan ook nog zeker een rol, maar hoe deze er uit ziet is natuurlijk open ter interpretatie. Moeten we vaker op conflict aansturen? Wat leert de geschiedenis ons?

Geschiedenis
Over de geschiedenis van de vakbeweging in Twente vertelt Dik Nas, schrijver van het boek Het Twentse Model. Honderdvijfentwintig jaar vakbeweging in Enschede. Daarna gaan drie prominente vakbondsmensen in op de vraag hoe de vakbeweging het beste kan omgaan met de huidige ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. De bijeenkomst is op donderdag 12 oktober, 16.00 – 20.00 uur? in het Oyfo Techniekmuseum, Industriestraat 9, 7553 CK Hengelo. Deelname is gratis, na aanmelding, bij fam-boer@home.nl. ?De organisatie is in handen van de Stichting Vrienden van de Historie van de Vakbeweging, www.vakbondshistorie.nl.