Brandweerrode kist

Een jonge vrouw was thuis overleden. Er waren specifieke wensen aangaande haar uitvaart dus het verzoek was of ik eerst langs wilde komen voordat ze zou worden verzorgd.

Ik kwam bij haar echtgenoot en hun jonge dochter. Samen met de echtgenoot en de dochter mocht ik even bij haar kijken. Ze lag in bed. Een mooie jonge vrouw, echtgenote maar bovenal moeder. Met de echtgenoot en de dochter, beiden met tranen op hun wangen, namen we plaats aan tafel. De brok in mijn keel slikte ik weg.

Ze begonnen over haar te vertellen en de dochter liet me een fotoboek zien. Haar moeder had een prachtige reportage voor haar laten maken, net nadat ze te horen had gekregen dat ze ziek was. Ik luisterde naar ze. Na hun verhalen over haar ziekte en het verloop daarvan, begon ik de wensen te inventariseren.

Op de kaart moest een foto van haar paard. Ook moest haar paard bij de uitvaart aanwezig zijn. Haar kist moest brandweerrood zijn, het was haar lievelingskleur. Ze had zelf al een kerk bezocht en besloten dat daar de afscheidsdienst gehouden moest worden. Ook had ze een begraafplaats in de buurt van haar familie uitgekozen zodat zij geregeld haar graf konden bezoeken.

Aan al deze wensen konden we voldoen.

]We maakten een kaart met daarop een prachtige foto van haar samen met haar paard. De dag van de uitvaart was op zijn zachtst gezegd bijzonder te noemen. De rouwauto met daarin de brandweerrode kist vertrok vanaf het woonhuis naar de kerk. Tijdens de afscheidsdienst ging ik naar buiten daar stond haar paard. Heel onrustig was hij en ik hield mijn hart vast.

Op het moment dat zijn bazin in haar kist de kerk werd uitgedragen werd het paard meegenomen naar de kist. Zijn hoofd liet hij op de kist rusten en het paard werd helemaal kalm. Daarna liep hij rustig mee naar de begraafplaats. Ontroering en kippenvel bij alle aanwezigen en ik… ik slikte opnieuw de brok in mijn keel weg.

De columns van Rita en haar collega's zijn gebundeld in een boekje,'Bijzondere verhalen over afscheid', hiervan is een tweede uitgave verschenen. Deze tweede bundel kunt u gratis bestellen door een email met uw adresgegevens en de code HVH te zenden aan bedrijfsbureau.hengelo@yarden.nl.