Sint Maarten

Er is veel gesproken over de geldinzamelingsactie voor Sint Maarten, zowel positief als negatief. Ikzelf kan niet beoordelen of er veel of weinig gegeven is.

Kijken in een ander zijn portemonnee vind ik moeilijk. Natuurlijk zijn er mensen die meer hadden kunnen geven, dat geloof ik wel, maar er zijn ook mensen die hebben gegeven wat ze konden missen. Geven of niet geven is op eigen verantwoording. Nu hoorde ik op de t.v. dat als je 'Bekende Nederlanders' achter de telefoons zet dat de mensen geneigd zijn om meer geld te geven. Dan komt bij mij de vraag boven, zitten die 'Bekende Nederlanders' dan een dagdeel 'gratis' achter de telefoon? Daar kan niemand mij antwoord opgeven.

Bedelen
Ik krijg waarschijnlijk net als alle Nederlanders regelmatig post van de vriendenloterij en de staatsloterij. Dan komen er nog 'bedelbrieven' via de post of via een andere bronnen mijn huis in. Veel organisaties zoals de Nierstichting, Hartstichting, Unicef, elke organisatie heeft zo zijn eigen 'ambassadeurs'. Die ambassadeurs zijn over het algemeen bekende Nederlanders. In hoeverre doen zij dit voor niets.

BN'ers
De laatste brief van de vriendenloterij die ik kreeg daar stond Jonny de Mol op. Ik heb ook wel brieven gehad met afbeeldingen van Carolien Tensen of Robert ten Brink op de enveloppe. Volgens mij helemaal geen slechte mensen en ze hebben ook wel 'hart voor de zaak'. Als ik bedenk dat eerst de salarissen voor medewerkers er afgaat, medewerkers met 'geen bekende' naam. En het salaris van de 'Bekende Nederlander' moet er nog af, wat blijft er dan over.

Sceptisch
Ik ben een beetje sceptisch geworden wat betreft 'goede' doelen. Tegenwoordig zijn er steeds meer 'gewone' mensen die bij een bezoek aan het buitenland een project starten om een school te ondersteunen, schoolgeld projecten voor kansarme kinderen in het buitenland. Aan wie je geld geeft maakt niet uit, maar denk er over na: "Waar heb ik geld voor over, is dit het gesprekje met een 'Bekende Nederlander' of voor mensen die mijn geld c.q. hulp nodig hebben.

Borbala
correspondent

Noot van de redactie: de landelijke inzamelingsactie van het Rode Kruis leverde vorige week 13,3 miljoen op. Wilt u doneren? Dan kan dit onder meer via het Rode Kruis op het gironummer 5125.