Afbeelding
Foto:

Regenboog-bank promoot seksuele acceptatie

HENGELO - Hengelo krijgt een nieuwe 'regenboogbank' die seksuele acceptatie in de brede zin moet promoten.

In juni schreef de gemeente een ontwerpwedstrijd uit om creatieve Hengeloërs mee te laten denken over hoe de nieuwe bank er uit moest zien. Dit leverde 37 ingediende ontwerpen op. De gemeente heeft de beschikking over een kale betonnen bank van redelijk formaat. Deze is kaal en zal nu voorzien worden van het winnende ontwerp, uitgevoerd in mozaïek. Afgelopen week koos de jury het winnende ontwerp van Telma van den Hoven.

Acceptatie
De gemeente gaat de nieuwe bank plaatsen in de openbare ruimte. Een zichtbare uiting van het feit dat Hengelo een 'regenbooggemeente' is. Zo wil Hengelo duidelijk maken dat onderscheid op basis van seksuele geaardheid niet acceptabel is. Hoewel Nederland over het algemeen vrij tolerant is tegenover homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen, transgenders en alles daartussen, zijn er zeker ook mensen die hier moeite mee hebben. De bank dient ook als gespreksstarter om juist de dialoog aan te gaan over dit thema.

Ontwerp
Antek Olszanowski, het hoofd van de jury, was gelijk enthousiast over Telma's ontwerp. Nu het winnende ontwerp bekend is, kunnen ook de overige inwoners van Hengelo letterlijk een steentje bijdragen. Iedereen vanaf 12 jaar is welkom om de bank te beplakken met mozai¨eksteentjes. Het beplakken van de bank gebeurt onder artistieke begeleiding. Opgeven voor het beplakken van de bank kan tot 10 oktober door een e-mail te sturen naar gemeente@hengelo.nl met als onderwerp 'Regenboogbank', en opgave van leeftijd, beschikbaarheid en telefoonnummer. De gemeente Hengelo neemt na aanmelding contact op.

Gelijkheid
De gemeente Hengelo vindt dat iedereen gelijk is en zich moet kunnen uiten, ongeacht hun seksualiteit. En dat is helaas niet altijd en overal vanzelfsprekend. Door de bank samen met de inwoners van Hengelo te ontwerpen, verfraaien en gebruiken, wordt onderstreept dat acceptatie belangrijk is.