Afbeelding
Foto:

Hengelo wil
kinderen in armoede helpen

HENGELO - De gemeente Hengelo wil kinderen die in armoede opgroeien nog beter helpen. Er is alleen een probleem: de gemeente heeft een incompleet beeld van welke kinderen precies in een minimagezin opgroeien.

De gemeente gaat daarom nu actief op zoek naar deze kinderen. De gemeente heeft nu zo'n 1.500 kinderen in beeld, maar volgens becijferingen van het Centraal Bureau voor de Statistiek zouden ongeveer 2.200 kinderen opgroeien in armoede binnen de gemeentegrenzen. Er zijn dus mogelijk kinderen die nog niet bij de gemeente bekend zijn, maar wel hulp kunnen gebruiken.

Kindpakket
In Hengelo doet de gemeente dit door middel van het Kindpakket. Dit is een pakket van extra bijdragen, zodat zij net als alle andere kinderen mee kunnen doen in de samenleving. Kinderen die opgroeien in armoede lopen namelijk het risico op sociale uitsluiting. De gemeente probeert deze kinderen via verschillende kanalen te bereiken. Wethouder Mariska ten Heuw benadrukt dat kinderen vaak uitsluiting ervaren. Ze zitten bijvoorbeeld niet op een sport, omdat de ouders de sportschoenen niet kunnen betalen. Het Kindpakket kan dan uitkomst bieden door een deel van deze sportkosten te vergoeden; maximaal 225 euro per kind. Voor schoolkosten zijn er bijdragen tot 110 of 200 euro voor basis- en voortgezet onderwijs.

Veel mogelijk
Er zijn ook mogelijkheden die wellicht minder bekend zijn. Zo omvat het Kindpakket ook bijdragen voor een fiets, kleding en identiteitskaart voor kinderen tot en met 17 jaar. De gezinnen kunnen ook iedere vijf jaar een nieuwe computer krijgen; een essentieel onderdeel van het leven anno 2017. Zo is een computer een vereiste om goed huiswerk te kunnen maken. Om in aanmerking te komen voor het Kindpakket moeten ouders wel aan enkele voorwaarden voldoen. Zo mag het inkomen van alleenstaande ouders niet hoger zijn dan 1.125 euro netto per maand en voor gezinnen niet meer dan 1.607 euro netto maandinkomen. Aanvragen van het Kindpakket kan digitaal via www.hengelo.nl/kindpakket of met een aanvraagformulier Kindpakket. De aanvraagformulieren zijn onder meer op te halen bij het publieksplein in het stadskantoor en de bibliotheek.