Afbeelding
Foto:

Erepenning voor
handballers Olympia

HENGELO - Handbalvereniging Olympia heeft afgelopen zaterdag de Koninklijke Erepenning in ontvangst mogen nemen.

Burgemeester Sander Schelberg van Hengelo had de eer om deze penning namens de Koning te overhandigen. Dit in verband met het 100-jarig bestaan van de vereniging. De uitreiking vond plaats op een toepasselijk moment. Afgelopen zaterdag hield Olympia een feestelijke reünie in zalencentrum De Waarbek.

Oprichting
Olympia kent met 100 jaar dus een bijzonder rijke geschiedenis. De handbalvereniging heeft haar oorsprong in de gymnastiekvereniging Olympia, die op 26 december 1917 opgericht werd door leden van de vereniging Turnlust. De gymnastiekvereniging had naast atletiek en zwemmen ook vuistbal en handbal onder zich. In de jaren erna zagen zij de handbalsport zowel lokaal als landelijk groeien en professionaliseren. Zo werd in 1942 een zelfstandige handbalorganisatie opgericht.

Sportief succes
Sinds de beginjaren wordt al gewerkt aan het behalen van steeds hogere sportieve successen. Voor de Tweede Wereldoorlog speelden teams van Olympia Hengelo met name in regionaal verband. Na 1945 groeide de ambitie sterk biji de heren. Dit resulteerde in het winnen van het eerste landskampioenschap in 1946. Dit zou nog enkele keren voor komen in de volgende decennia, zowel op het veld als in de zaal. In de jaren '80 en '90 behaalden zowel de dames- als herenteams meermaals de Eredivisie.

Het draait om leden
Momenteel telt de vereniging ruim 200 leden, verdeeld over de diverse leeftijdscategoriee¨n, waarvan ongeveer 125 spelende jeugdleden, 35 spelende seniorenleden en ongeveer 50 overige leden. De vereniging heeft ereleden die zich in grote mate verdienstelijk hebben gemaakt voor Olympia, te weten: Jaap Gruben, Ria Gruben, Henk Versteeg, Joop Mulder, Hans Horselenberg en Harry Poort. Ook kent de vereniging een aantal leden van verdienste: Gerard Grobben, Jan de Roo, Arie Keppels en Gerard Beld. Veertien mensen zijn al meer dan 50 jaar lid. Het oudste lid is 83 jaar oud en daarvan al 72 jaar lid van Olympia.

Afbeelding