Afbeelding
Foto:

Beachsport-accommodatie loopt op zonnestroom

OLDENZAAL - De beachsport-accommodatie en buurthuis Paal 12 in de Oldenzaalse wijk De Thij loopt vanaf nu op zonnestroom. Afgelopen week werd druk gewerkt om zonnepanelen te plaatsen op het dak van deze voorziening.

De wens om over te schakelen op zonnestroom voor een groot deel van de energiebehoefte was er al langer. Maar het is immers wel een relatief dure investering voor zo'n voorziening. Dankzij een gemeentelijke subsidie van 5.000 euro en een lening van nog eens 8.500 euro kon de aanschaf bekostigd worden; het bestuur was al sinds midden vorig jaar bezig met dit proces. Afgelopen week was het dan eindelijk zo ver. Tussen de buien door konden de panelen geplaatst worden door een gespecialiseerd bedrijf. De panelen voorzien in een groot deel van de energiebehoefte van de gebruikers. Uiteindelijk gaat Paal 12 zo'n 70 euro per maand besparen op de energiekosten. Deze besparing zorgt dan voor het afbetalen van de plaatsingskosten.

Steeds populairder
Paal 12 is lang niet de enige organisatie die overweegt om zonnepanelen te nemen. Zo is de gemeente bezig om ook diverse gemeentelijke panden te voorzien van zonnepanelen. Het dak van het gemeentehuis ligt inmiddels al vol, op termijn volgen ook andere panden. Daarnaast is er ook bij sportclubs groeiende belangstelling om zonnestroom toe te passen. De panelen worden steeds efficiƫnter, waardoor de terugverdientijd korter is. Afgewogen tegen de stijgende energiekosten van niet-duurzame energie wordt zonnestroom steeds aantrekkelijker. De nieuwe generatie zonnepanelen wekt ook steeds meer stroom op, zelfs tijdens de wat grijzere dagen.

Zonnekaart
Er zijn steeds meer organisaties en huizenbezitters die het nemen van zonnepanelen overwegen. Maar: niet ieder pand is helaas geschikt. Zo is de ligging van het dak ten opzichte van de zon belangrijk. Paal 12 plaatst zonnepanelen gericht op het westen, met een naar verwachting gemiddelde opbrengst. Oldenzalers kunnen zelf controleren of hun dak geschikt is voor zonnepanelen, op oldenzaal.zonnekaart.nl. Dit geeft dan aan of de oriƫntatie en eventuele omliggende objecten problematisch zullen zijn, welke opbrengst men zou kunnen verwachten en hoe lang de eventuele terugverdientijd zou zijn.