Afbeelding
Foto:

Proef met één uur gratis parkeren in Oldenzaal

OLDENZAAL - De gemeente Oldenzaal start met een nieuwe proef omtrent het betaald parkeren in de binnenstad. Het betalen om te mogen parkeren wordt door veel ondernemers en bezoekers gezien als een achterhaald fenomeen. Zeker ook nu het Oldenzaalse winkelgebied kampt met fikse leegstand.

De nieuwe proef gaat aantrekkelijk klinken voor veel automobilisten. Als de gemeenteraad akkoord gaat, wordt een jaar lang een proef gehouden. Hierbij mag u dan het eerste uur gratis parkeren. Zo wordt de meestgehoorde kritiek opgelost: mensen kunnen weer 'even snel de stad in voor een boodschapje' zonder gelijk de meter te vullen. Om ook het gebruiksgemak te verhogen worden ook de oude parkeerautomaten vervangen door nieuwe meters. Deze maken het ook mogelijk om achteraf te betalen voor het parkeren. Deze meters komen dan op de parkeerplaats bij het Molkenboer.
Betaald parkeren is een belangrijk discussiepunt in Oldenzaal en veel andere gemeenten. Het heeft voor- en nadelen. Zo zijn de inkomsten lucratief voor de gemeente, maar tegelijk jaagt het ook mensen weg uit het centrum wanneer de kosten te hoog zijn. Daarom is met de diverse binnenstadspartnhers waaronder Stichting OBO, MKB en Horeca Nederland gekeken naar een nieuwe strategie.
Het college van Burgemeester en Wethouders kiest voor een proef met breed draagvlak om het centrum aantrekkelijker te maken. De gemeente dekt de verloren inkomsten straks elders in de begroting.
Het geheel afschaffen is nog niet wenselijk, betaald parkeren is namelijk een effectief instrument om parkeergedrag te sturen. Zo is het mogelijk om de meest aantrekkelijke parkeerplaatsen in de binnenstad voor het winkelend publiek bereikbaar te houden. Daarom is ervoor gekozen om parkeren in de binnenstad niet volledig gratis te maken.