Afbeelding
Foto:

Scheiding zonder vechten

HENGELO - Een scheiding is nooit leuk, maar helaas niet altijd te voorkomen. Wanneer twee partners uit elkaar gaan, levert dit niet zelden spanning en conflicten op. In één op de vijf scheidingen ontstaan conflicten, wat ook op de kinderen een groot effect heeft. Daarom start de gemeente Hengelo met een nieuw project van bemiddeling.

Het project Goed Uit Elkaar! wordt als proef opgezet. De komende tijd kunnen Hengelose stellen die scheiden zich aanmelden via www.wijkrachthengelo.nl om deel te nemen. Deze 25 gezinnen gaan dan een traject in waarbij ze steun krijgen in dit proces. Het uiteindelijke doel is om hen te helpen bij het regelen en verwerken van hun scheiding met zo min mogelijk ruzie.

Bemiddeling
Bij dit proces worden dan diverse specialisten ingezet die met elkaar samenwerken. Dit zijn advocaten, bemiddelaars, kindercoaches, sociaal werkers uit de wijkteams en anderen. Zij helpen dan bij het vastleggen van afspraken in een kindgericht 'ouderschapsplan'. Ook met de kinderen worden dan gesprekken gevoerd. Zowel ouders als kinderen hebben er baat bij dat er na de scheiding een goede band is tussen de kinderen en beide ouders. Dit is dan ook altijd het uitgangspunt.

UItgebreid proces
Het proces is dus aanzienlijk ingewikkelder dan 'zomaar' scheiden. Dit is helaas ook de valkuil van vele scheidingen die op vechtscheidingen uitdraaien. Stellen willen namelijk vaak juist snel uit elkaar, zo ziet ook mediator Yvonne Floor van de Mediation Groep Twente. "Daar hebben we begrip voor. Maar scheiden is een heel proces. En als je net zo investeert in het afronden van je relatie als in het begin daarvan, dan blijven de goede herinneringen levend en kan iedereen verder, met het vizier op de toekomst." De ervaringen van de 25 deelnemende gezinnen worden meegenomen bij het verder ontwikkelen van deze begeleiding.