Leer EHBO in één dag

BORNE - Wat moet je doen bij een botbreuk of wanneer iemand een zware bloeding heeft? Helaas weten veel mensen het antwoord niet op deze vraag. Maar wie het wil leren, kan in Borne deelnamen aan de cursus EHBO in één dag.

Het Rode Kruis is al 150 jaar actief in Nederland en al ruim 70 jaar in Borne. Om dat te vieren organiseert de EHBO in Borne een Red Cross Challenge op zaterdag 9 september. De Red Cross Challenge is een variatie op de snelcursus EHBO, alle theorie die in de snelcursus naar voren komt, komt in de Challenge ook naar voren. In kleine groepjes leer je de basisbeginselen van EHBO en oefen je met elkaar. De beste groep wordt aan het eind van de dag in het zonnetje gezet.

Inhoud
Aan bod komen onder andere stabiele zijligging, verslikking, wonden, letsel aan spieren en botten, brandwonden en vergiftiging. Vanaf 09.00 is er koffie en om 09.45 geeft burgemeester Welten het startsein. Om 15.30 sluiten we af. Lunch is inbegrepen. Na afloop krijgt iedereen een certificaat dat 1 jaar geldig is. Er kunnen maximaal 70 personen deelnemen, dus meldt je snel aan! Leeftijd vanaf 12 jaar. Locatie Kulturhus Borne. Aanmelden kan via: www.rodekruisborne.nl off mail naar rodekruisbo@live.nl

Nog weinig EHBO'ers
In Nederland kampen we ook helaas met een chronisch tekort aan EHBO'ers. In vergelijking met andere Europese landen scoort Nederland slecht op dit vlak. Zo beschikt slechts één op de dertig Nederlanders over een EHBO-certificaat. In Noorwegen is dit percentage 90 procent. Dit komt doordat EHBO-training een verplicht onderdeel is op het voortgezet onderwijs én om een rijbewijs te krijgen in Noorwegen. In Nederland is er geen enkele verplichting. Het gevolg is wel dat er hierdoor dus weinig helpende handen beschikbaar zijn bij calamiteiten op straat, of inzetbaar bij bijvoorbeeld grotere evenementen.