Afbeelding
Foto:

Maand van de Wederopbouw in Hengelo

HENGELO - In september staat Hengelo weer geheel in het teken van de recente geschiedenis. De Stichting Erfgoed Hengelo organiseert naar goed gebruik namelijk weer de Maand van de Wederopbouw.

Deze maand staat boordevol activiteiten die een link leggen tussen de Hengelose geschiedenis en de actualiteit. Zo zijn er in de eerste helft van deze maand al enkele leuke activiteiten voor een brede doelgroep. Couturier Dick Holthuis zal in zijn geboortehuis Hotel Nationaal een tentoonstelling openen op 2 september. Zijn kleding zal ook te zien zijn tijdens het modespektalkel op 10 september.

Films en meer
Het Kabouterhuisje is extra vaak open en heeft een nieuwe slaapkamerinrichting. Meer dan 1.300 mensen namen hier eerder al een kijkje. De Stichting Erfgoed Hengelo zal in september ook weer de vier historische films die eerder geproduceerd zijn vertonen. Deze worden dan vertoond in de filmzaal van de Schouwburg Hengelo (voormalig Rabotheater). Deze films tonen de historische ontwikkeling van de binnenstad, industrie, kunst en ambacht en woonwijken.

Tentoonstelling
Ook Museum Hengelo aan de Beekstraat speelt actief in op deze Maand van de Wederopbouw. Zo toon t het museum een tentoonstelling met lezing over de 'parels van de wederopbouw', onder meer de vele bijzondere winkelpanden van de wederopbouw-periode die in de binnenstad zijn.

Kom kijken
Veel Hengelose monumenten uit de periode van zowel voor als na de wederopbouw zijn ook open tijdens de Open Monumentendagen. Deze worden gehouden op zaterdag 9 en zondag 10 september. Het thema van dit jaar is Boeren, Burgers en Buitenlui, waarbij dus ook in het buitengebied veel objecten te bezichtigen zijn. Kijk op www.erfgoed-hengelo.nl en op facebook Erfgoed & monumenten Hengelo.