Vakantietijd

Het was zomer en warm. Echt vakantieweer. Toen ik aankwam op de camping waar mevrouw was overleden ging ik op zoek naar de caravan van haar en haar echtgenoot. Buren van het echtpaar kwamen me tegemoet en begeleidden me naar het plekje.

Buiten zat de echtgenoot, omringd door nog meer buren en tevens goede vrienden. Ik stelde me voor aan meneer en hij nam me mee naar binnen in de caravan waar z'n geliefde vrouw op bed lag. Omringd door haar persoonlijke spulletjes. Toen ik hem vroeg waar hij wilde dat ze werd opgebaard, antwoordde hij "hier op de camping, in de voortent". De buren keken verschrikt, dit hadden ze niet verwacht. Ik legde hem uit dat dit haast niet te realiseren was maar dat ik wel al een oplossing wist. Mijn collega's van de verzorging brachten mevrouw over naar het uitvaartcentrum. Toen we aan tafel zaten vertelde ik wat ik had bedacht. Inmiddels wist ik dat de condoleance voor iedereen toegankelijk zou zijn maar dat de uitvaart in besloten kring was. Ik stelde voor om de condoleance, de dag voorafgaand aan de uitvaart, op de camping te houden bij de voortent. We zouden haar na de condoleance weer meenemen naar het uitvaartcentrum. Het was niet ideaal, daar was ik me van bewust, maar toen ik meneers verdrietige blik zag veranderen in opluchting wist ik dat het de juiste beslissing was.

De buren waren allerliefst. Ik hoefde maar te zeggen wat ik nodig had en het was er meteen. Statafels, lantaarns, koffie, voor alles werd gezorgd. Met een beetje passen en meten verliep de condoleance prima. Zodra men eventjes moest wachten voordat ze afscheid konden nemen, kregen ze een kopje koffie.

Voor de rouwauto aan liep ik voor. Buren en vrienden vormden een erehaag vanaf de caravan het pad af richting de uitgang. Meneer reed dit stukje mee in de rouwauto. Toen hij uitstapte bedankte hij me met een dikke knuffel en zei: "Morgen zal het zwaar zijn en moeilijk maar vandaag, vandaag was het mooiste afscheid".

De columns van Rita en haar collega's zijn gebundeld in een boekje,'Bijzondere verhalen over afscheid', hiervan is een tweede uitgave verschenen. Deze tweede bundel kunt u gratis bestellen door een email met uw adresgegevens en de code HVH te zenden aan bedrijfsbureau.hengelo@yarden.nl.