Afbeelding
Foto:

Hengelo neemt maatregelen tegen wateroverlast

HENGELO - De gemeente Hengelo gaat op korte termijn extra maatregelen nemen tegen wateroverlast. Aanleiding was de relatief grote overlast die ontstond als gevolg van hoosbuien op 15 augustus.

Veel straten kwamen onder water te staan en op een aantal plaatsen bereikte het water woningen en winkels. De gemeente Hengelo heeft daarop besloten extra onderzoek te doen naar mogelijkheden om wateroverlast in de toekomst te voorkomen. Er zijn drie methodes die overlast terug moeten dringen. Zo werd eerder al een campagne gehouden om mensen weer hun tuin groen te laten maken. Het vervangen van steen door gras zorgt voor snellere opname van water in de bodem. De tweede methode is het afkoppelen van woningen zodat regenwater van daken anders opgevangen kan worden, bijvoorbeeld in regentonnen. De derde methode: stuwputten. Deze zorgen er voor dat rioolwater zo lang mogelijk in het riool blijft, wat de kans op overstromen verkleint.

Maatregelen
De gemeente gaat nu met al deze maatregelen aan de slag, hoewel zij benadrukken dat overlast nooit helemaal uit te sluiten is. Naar aanleiding van de buien van dinsdag, gaat de gemeente inventariseren of de eerder aangelegde stuwputten in het riool zodanig kunnen worden aangepast, zodat ze toekomstige heftige buien nog beter aankunnen. De gemeente bij vergroening geeft het goede voorbeeld, bijvoorbeeld door groenstroken in de openbare ruimte aan te leggen die water op kunnen vangen. Hengeloƫrs kunnen en moeten zelf ook een rol spelen in dit proces, zoals gezegd is het groener maken van de tuin al een belangrijke stap om directe overlast te voorkomen.