Afbeelding
Foto:

Werkzaamheden aan Stakenbeek beginnen

OLDENZAAL - Komende maandag beginnen de werkzaamheden aan de Stakenbeek in Oldenzaal. Het gaat hierbij om divers onderhoud en uitgestelde baggerwerkzaamheden.

Aanvankelijk zou de beek al eerder dit jaar onder handen genomen worden. Een broedende eend langs de oever bleek echter spelbreker. De werkzaamheden moesten dus over de bouwvak heen getild worden en kunnen nu alsnog uitgevoerd worden voor de herfst aan gaat breken. Het Waterschap Vechtstromen start komende maandag, in samenwerking met de gemeente Oldenzaal, met het baggeren van de Stakenbeek. Het gaat specifiek om het gedeelte tussen de Burgemeester Wallerstraat en de Enschedesestraat.

Werkzaamheden
Tijdens deze baggerwerkzaamheden wordt de oude houten beschoeiing langs de waterkant verwijderd. Aan de noordzijde wordt gedeeltelijk een natuurlijke oever aangelegd. Ter plaatse van de stuw en beide duikers wordt een klein stukje schanskorf geplaatst, evenals aan de zuidzijde van de beek. Voor het uitvoeren van de werkzaamheden wordt een wilg gekapt, later dit jaar plaatst de gemeente een nieuwe boom. Omwonenden moeten gedurende de werkzaamheden rekening houden met geluidsoverlast en stankoverlast. Want helaas, wat onder water zit zal hoogstwaarschijnlijk niet altijd ruiken naar rozen. Het eindresultaat moet straks zeer aantrekkelijk worden; de natuurlijke oever zorgt dan voor een mooie aanblik die minder 'gemaakt' aan moet doen dan de vaste beschoeiing. Het oog wil immers ook wat, zo is de gedachte.

Vissen
De baggermaatregelen zijn onder meer noodzakelijk voor de visstand in de beek. In de zomermaanden hebben vissen het namelijk wat moeilijker, doordat de vele begroeiing en rommel in de beek zorgen voor minder zuurstof. In overleg met de Oldenzaalse hengelsportvereniging worden de vissen gedurende de werkzaamheden even tijdelijk ondergebracht in een ander deel van de beek.