Afbeelding
Foto:

Telgenflat weer in oorspronkelijke staat

HENGELO - De gemeente Hengelo heeft een vergunning verleend voor het verbouwen van de Telgenflat.

De gemeente verleende de vergunning aan de Bouwhuis Groep uit Apeldoorn. De gemeente noemt de flat aan de Markt een beeldbepalend gebouw. De flat werd in 2016 verkocht door Welbions aan de Bouwhuis groep, die de ambitie heeft om er zo'n 80 appartementen in te realiseren. De flat krijgt straks weer de oorspronkelijke uitstraling terug. De Telgenflat werd gebouwd in 1956 naar een ontwerp van Feenstra en Van Broekhuizen. Het staat aan de rand van het marktplein en is in Hengelo een belangrijke exponent van de wederopbouwarchitectuur. Ook is het een gemeentelijk monument. Om het zo veel mogelijk terug te brengen in de oude staat, staan de volgende ingrepen gepland: de eerste verdieping aan de zijde van het marktplein en de Brink wordt weer naar achteren geplaatst. Daarnaast worden de blauwe panelen die in de bovenzijde van de verdiepingen zijn aangebracht vervangen door glazen panelen.

De Bouwhuis Groep is van plan circa 80 huurappartementen voor één en tweepersoons huishoudens in de flat te realiseren. Dit volgens het concept Edelwonen. De gemeente heeft de Bouwhuis Groep gevraagd om de verbouwing aan te grijpen om het gebouw zo veel mogelijk in oude glorie te herstellen. Verantwoordelijk wethouder Marcel Elferink: "Wij zijn erg blij dat dit gebouw een woonfunctie krijgt, midden in de binnenstad. En het is mooi dat dit monumentale gebouw ook nog zo veel mogelijk in oorspronkelijke staat teruggebracht kan worden. Wij zijn daarom erg verheugd dat de Bouwhuis Groep op deze wijze uitvoering geeft aan de verbouwing." De gemeente levert een bijdrage van €100.000 in de kosten van het in oorspronkelijke staat herstellen van de Telgenflat. Deze bijdrage komt uit de gereserveerde middelen voor het opwaarderen van de ruimtelijke kwaliteit binnenstad en het stimuleren van wonen boven winkels. Ook woningcorporatie Welbions draagt €100.000 bij.

Het terugbrengen van de flat in oorspronkelijke staat is ook goed nieuws voor de vele inwoners en bezoekers die de kolos in huidige vorm maar moeilijk konden waarderen. De combinatie van de flat samen met de naastgelegen toren en het doorgaans grijze marktplein was niet bepaald sfeerverhogend volgens veel mensen.