Rijksmuseum Twenthe blij met nieuwe werken

ENSCHEDE - Tot 22 oktober is in Rijksmuseum Twenthe de tentoonstelling 'Ik speel, dus ik ben' te zien, met bewegende installaties van zeven hedendaagse kunstenaars. Mede dankzij steun van het Mondriaan Fonds heeft het museum negen werken uit de tentoonstelling kunnen verwerven.

Het gaat om werken van Zoro Feigl, Michel Martens & Jetske Visser, David Scheidler, Bert Schoeren, Peter Zegveld, Eibert Draisma en Christiaan Zwanikken. Deze kunstenaars hebben niet alleen met elkaar gemeen dat ze kinetische installaties maken, ze delen bovenal een mentaliteit: bij allen is een speelse experimenteerdrift de bron hun werk en hun ontwikkeling. De kunstwerken ontstaan door te spelen, experimenteren, mislukken en weer doorgaan. Niet een van te voren bepaald idee is leidend, maar de mogelijkheden die zich in het proces voordoen. Het draait niet om het zoeken, maar om het vinden: het vinden van nieuwe beelden en nieuwe ervaringen. Maar ook het vinden van onverwachte schoonheid in het alledaagse.

Verworven kunst
Van Zoro Feigl verwierf het museum de installatie Hoop: een door een motor aangedreven stang met daaraan verschillende hoepels die heen-en-weer bewegen. De werken van de overige kunstenaars zijn net zo divers en kinetisch. Techniek is ook een belangrijke rode draad in de diverse aangekochte werken, een interessante koppeling met Twente als brede high-tech regio. Alle aankopen zijn mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage uit de Collectieprogramma's van het Mondriaan Fonds.